Kiracı ev sahibi sorunlarına bir yenisi daha eklendi! Ev sahibi kiracısının parmağını ısırarak kırdı!
Ev sahibi ve kiracılar arasındaki sorunlar her geçen gün büyüyor. Ülkenin dört bir yanından gelen haberler kiracı ve ev sahibi arasındaki sorunların gittikçe arttığını gösteriyor. Son haber de Bursa İnegöl'den geldi. Ev sahibi kiracısının parmağını ısırarak kırdı.
Konut kira zamları son zamanlarsa gündemden düşmüyor. Ev sahipleri evlerinde oturan eski çıkartarak yüksek fiyattan kiraya vermek istiyor. Bu durumlar ev sahibi ve kiracıların arasındaki sorunların artmasına neden oldu. Kiracı ev sahibi sorunları her geçen gün artarken bir yeni haber de Bursa İnegöl'den geldi. Ev sahibi kriacısının parmağını ısırarak kırdı.
KİRACININ PARMAĞINI ISIRARAK KIRDI!
Kiracı Selamettin K. (63) ile ev sahibi Ahmet Ö. (56) arasında zamdan dolayı tartışma yaşandı. Bin 800 lira kira ücretine zam yapmak isteyen ev sahibi ile kiracısı arasındaki tartışma bir anda kavgaya halini aldı. Kavgada ev sahibi, kiracısını darp edip parmağını ısırarak yaraladı.
Yaralanan kiracı, olay yerine sevk edilen ambulans ile İnegöl Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yapılan tetkiklerde ısırılma sonucu parmağında kırık ve doku zedelenmesi oluşan kiracı, tedavinin ardından ev sahibinden şikayetçi oldu. Ev sahibi Ahmet Ö. polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.
KİRA SÖZLEŞMESİ'NDE ''5 SENE'' KURALINA DİKKAT!
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar ve kirlardaki yükselişler son dönemde sıkça gündeme geliyor. Bu süreçte kiracıların 5 seneyi doldurup doldurmadığı kritik öneme sahip.
Ev kiralarındaki yükselişler, özellikle eski kiracılar ile ev sahibi arasında anlaşmazlıklara neden oluyor. Tarafların anlaşamadığı durumlarda konu önce arabulucuya, sonrasında da sonuç çıkmaması halinde yargıya varıyor.
Bu durum karşısında kiracılık süresine dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü kira sözleşmesinin 5 seneyi aşması halinde konut sahiplerinin kira bedelinin tespiti için sulh hukuk mahkemelerine dava açma hakkı bulunuyor.
Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa, 'Beş yılda ev sahibi kira ücretine en fazla ne kadar artış uygulayabilir?' sorusunun yanıtını verdi ve konunun mahkeyeme taşınması durumunda da olacakları mercek altına aldı.
Ümit Yasin Kısa, "Bir kira sözleşmesi beşinci yılını doldurduktan sonra kiraya verenin kira tespit davası dediğimiz bir hakkı doğuyor. Buna göre, ev sahibi, beşinci yılın dolmasıyla kira tespit davası açarak kiralanan taşınmazın kirasının rayiç değerine yükseltilmesini isteyebilir" ifadelerini kullandı ve burada tespit edilecek kiranın üzerinden kira sözleşmesinin süreceğine vurgu yaptı.
Kısa, konuyu "Fakat bu yeni kira ücretinin hesaplanmasında kiracının eski kiracı olması nedeniyle mahkeme tarafından yüzde 10 ila 20 arasında hakkaniyet indirimi yapılmaktadır" diyerek değerlendirdi.
|