Kira

Kiracı-Ev sahibi uyuşmazlıklarında yeni dönem Eylül ayında başlıyor!

Son dönemde kiraların astronomik şekilde artması ile birlikte kiracılarla ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıklarda adeta patlama yaşandı. Adalet Bakanlığı da bu konuya el atarak yeni bir düzenleme yaptı. İşte detaylar..Bu konuyu çözüme kavuşturmak isteyen Adalet Bakanlığı da düğmeye bastı

Yükselen kira fiyatları nedeniyle kiracılarla ev sahipleri arasında yaşanan tartışmalar nedeniyle dava dosyalarında adeta patlama yaşanıyor. Bu konuyu çözüme kavuşturmak isteyen Adalet Bakanlığı da düğmeye bastı. Yapılan yeni düzenlemeye göre anlaşmazlık haline taraflar dava açmadan önce konu arabulucunun gündemine gelecek. Burada çözüm olmazsa mahkeme yolu açılacak.

İstinye Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Adalet Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Vehbi Doğan, arabuluculuğa başvurulan uyuşmazlıklardan yüzde 69’unun çözümle sonuçlandığını söyledi. Arabuluculuğun zorunla hale getirilmesi ile birlikte davalarda önemli azalmalar olacağını belirten Doğan şöyle konuştu:

“Meclis’te kabul edilen yasa ile artık sulh hukuk mahkemelerinin görevli olduğu uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvuru yapılması zorunu hale getirildi. 1 Eylül 2023 tarihinden sonra ev sahibi ile kiracısı arasındaki uyuşmazlıklar önce arabulucunun önüne gelecek. Son dönemlerde kiralardaki anormal artışlar yüzünden ev sahipleri kiracısını yüksek bedele zorluyor olmazsa tahliye davası açıyordu. Artık bu davalar öncesinde arabulucu devreye girip tarafları uzlaştırmaya çalışacak. Adalet Bakanlığı verilerine göre bu tür uyuşmazlıkların yüzde 69’u dava açılmasına gerek kalmadan çözüme kavuşturulmuş.”

 

UYAP ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPMAK MÜMKÜN

Başvuru süreci hakkında bilgi veren Doğan şöyle devam etti: “Davayı açanların büyük bölümü ev sahipleri olduğundan arabulucuya da onlar başvuracak. Elbette kiracının da başvuru hakkı var. Adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarında ilgili formu doldurarak veya UYAP vatandaş portalından başvuru yapılabilir. Arabulucu, daha sonra taraflarla iletişim kurarak toplantıya davet eder. En fazla 4 hafta içerisinde de konuyu karara bağlar. Anlaşmazlık halinde arabulucunun düzenlediği son tutanak davada mahkemeye sunulmak zorundadır. Ev sahipleri kira zammını yaparken yıllık TÜFE artışının altında bir rakamı talep edebilir. Beş yıl boyunca sözleşmede yazılan kira artışı uygulanır. Ancak ev sahibi aradan beş yıl geçtikten sonra emsal koşullara göre daha yüksek oranda kira bedeli istiyorsa dava açabilir ve hakimin vereceği karara göre artış yapar.”

KİRACI HANGİ KOŞULLARDA TAHLİYE EDİLİR?

“Ev sahibi gerekçe göstermeden 11 kira yolunun bitmesine 3 ay kala noter kanalıyla tebliğ etmek koşuluyla kiracının tahliyesini talep edebilir. Kanundaki özel şartlar dışında kiracının tahliyesi mümkün değildir.”