Genel

Kiracı ev sahibini kime şikayet edebilir?

Kiracı ve ev sahiplerinin merak ettiği birtakım sorular vardır. Onlardan biri de “Kiracı ev sahibini kime şikayet edebilir?” sorusudur. İşte detaylar!Eğer böyle bir durum söz konusu olursa tahliye edilen kiracı, ev sahibine tazminat davası da açabilir

KİRACI EV SAHİBİNE TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR Mİ?

Kiracı ev sahibine tazminat davası açabilir mi? sorusuna yanıt; ev sahibi, kiracısını ihtiyacını ileri sürerek çıkarttıktan sonra 3 sene boyunca konutunu yeni bir sözleşme ile başkasının oturumuna, başkasının kullanımına açamaz. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa tahliye edilen kiracı, ev sahibine tazminat davası da açabilir.

İşte kiracıların ve ev sahiplerinin merak edip sorduğu diğer soru ve yanıtlar…

KİRACI EV SAHİBİNİ KİME ŞİKAYET EDEBİLİR?

Kira artış oranı bilindiği gibi bir sonraki seneye kadar sabitlendi. Ancak ev sahiplerinin, ekonominin gidişatından yararlanarak isterlerse, verilen miktarı dinlemeyip, kira artırımına giderse, şikayet edilebilir. Kiraların dengelenmesi için bakanlar tarafından yeni yaptırımlar uygulanmaya karar verildi. Ev sahibi şikâyet hattı ile kiracılar, fahiş kira artışlarında ev sahiplerini e-devlet sistemi üzerinden kolayca şikayet edebilme olanağına sahiptir.

KİRACI KİRAYI EN FAZLA KAÇ GÜN GECİKTİREBİLİR?

Konut ve çatılı iş yerleri için kiracıya 30 gün süre verilerek bu süre içinde borcun ödenmesi beklenir. Eğer ödenmez ise sözleşmenin iptal edileceği, iptal edileceği kiracıya bildirilir. Bu davanın açılması için bir ihtarnamenin gönderilmiş olması yeterli olmaktadır.

EV SATIN ALDIM KİRACI ÇIKMIYOR NE YAPMALIYIM?

Kanunda yer alan maddelere göre, yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına dayanarak tapuda şerh yok ise tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname gönderir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltması gerekir.

KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

'Kira sözleşmesi bitince kiracı evden çıkarılabilir mi' sorusunun çok sık sorulmaktadır. Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan maddeler ışığında, belirli süreli kira sözleşmesi yani genellikle uygulamada görülen 1 yıllık kira sözleşmesi bittiğinde kira sözleşmesini sona erdirme hakkı kiracıdan yanadır yani o yöndedir. Ama nedenlerden dolayı kiraya veren kiracı evden çıkartılabilir.

Sağlık Bakanlığı kura çekimi yapıldı mı? Sağlık Bakanlığı personel alımı 2022 ne zaman açıklanacak?

120 metrekare prefabrik evler kaç para? İşte 17 Aralık 2022 fiyat listesi!

Yüksek emekli maaşı nasıl alınır? En yüksek emekli maaşını almak için ne yapılmalı? İşte detaylar!