Emlak Konut

Kiracı hakları için nereye başvurulur?

Kiracı haklarının neler olduğu tüm kiracıların bilmesi gereken bir konudur. Kiralanan mülk hakkında bir sorun olursa, kiracı hakları için nereye başvurulur? İşte detaylar! Bu konuda yasalar ve ilgili düzenlemeler yer almaktadır

Kiracı hakları için nereye başvurulur sorusu ülkemizdeki pek çok kiracı tarafından sorulmaktadır. Bu konuda yasalar ve ilgili düzenlemeler yer almaktadır. Kiracı ve ev sahibi hakkındaki kanunlar Türk Borçlar Kanunu’na göre belirleniyor. Kiracı ve ev sahibinin belli başlı hakları vardır. Ev sahibinin hakları, kiracının hakları ve her ikisinin sorumlulukları kanunlara göre belirlenmiştir. Kira sözleşme yapılırken iki taraf arasındaki anlaşma net olarak ortaya konulup belirlenmelidir.

Kira sözleşmesinde evin teslim alınma türü, demirbaşları, aidat ve bina yönetimi ile ilgili konular, varsa bozukluklar net olarak belirtilmelidir. Kira ödeme günleri, kira artış oranları, sözleşmede yer almalıdır. 

Peki kiracı hakları için nereye başvurulur?

Borçlar Kanunu’na göre belirlenen kiracı ve kiralayan arasındaki anlaşma ve hususlar yer alıyor. Kanunların kiracılara tanıdığı bazı haklar şu şekildedir;

KİRACI  HAKLARI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Kiracıya verilen yasal haklar yerine getirilmezse bu durumlarda kiracı hakları için nereye başvurulur? Sorusu merakla sorulmaktadır. Tüketici Hakları Kanunu’na göre ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi ve kanunen tüketici olarak nitelendirilen kiracıların hakları için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapılmalıdır. Taraflar arasındaki anlaşmazlıklarda ötürü mahkeme ile de dava başvurusunda bulunulabilir. Kolay çözümlenebilir konular için sözleşme gereğince yapılacaklar belirlendiği için, sözleşmenin içerikleri önem taşır. Hem kiracı hem de ev sahibi, anlaşma sağlarken sözleşmeyi iyi değerlendirmelidir.

Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? Yeni ev sahibi kirayı istediği kadar artırabilir mi?

Emlak Beyanı Nedir? Emlak Beyanı nasıl verilir?

Akbank 50000 TL'ye ne kadar faiz veriyor?