Genel

Kiracı hangi durumlarda ev sahibine dava açabilir? Ev sahibi annem oturacak deyip kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracı ve ev sahiplerinin birtakım hakları vardır. Genelde ev sahiplerinin açmış olduğu davalar gündeme geliyor. Peki kiracı da ev sahibine dava açabilir mi? İşte detaylar!Bu icrayı takip eden süreçte, kiraya veren tarafından hem birikmiş olan kira alacağı hem de tahliye talep edilmesi gerekir

KİRACI EN HIZLI NASIL TAHLİYE EDİLİR?

Kira ödeme vakti geldiği zaman bu borcunu ödemeyen kiracıların tahliyesi için en hızlı seçeneği kiracıya dair de tahliye istekli icra takibinde bulunabilir. Bu icrayı takip eden süreçte, kiraya veren tarafından hem birikmiş olan kira alacağı hem de tahliye talep edilmesi gerekir.

Peki “Kiracı hangi durumlarda ev sahibine dava açabilir? Ev sahibi annem oturacak deyip, kiracıyı çıkarabilir mi?” İşte bu ve diğer merak edilen soruların yanıtları…

KİRACI HANGİ DURUMLARDA EV SAHİBİNE DAVA AÇABİLİR?

Kiracı, kira zamanında kirasını ödemek ile yükümlüdür; Ancak ev maliki, kiranın geç ödenmesi ile kiracıdan cezalı kira benzeri ek ödemeler istekte bulunamaz, faiz isteyemez. Yalnızca kiranın ödenmemesi halinde ev sahibi, kiracıya evi boşaltıp tahliye etmesi için dava açabilir.

EV SAHİBİ ANNEM OTURACAK DİYE KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Kanundan da belirtildiği üzere ev sahibinin üstsoyu olan yani annesinin ihtiyacından dolayı kiracıyı evden çıkarma hakkı bulunuyor. Ancak belirtmek isteriz ki bunun için iptal etme sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitiş tarihinden başlayarak 1 ay içinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekir.

1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE NE OLUR?  

Belirsiz süreli olarak tanımlanan kira sözleşmesinde kiracı veyahut gayrimenkul sahibi tarafından aksi belirtilmediği zamansa her 1 senenin bitiminde kontrat yenilenmiş, güncellenmiş sayılmaktadır. Kiracı dilediği zaman evi tahliye edebilir.

EV SAHİBİ KİRACIYI KAÇ YIL SONRA ÇIKARABİLİR?

Kiraya veren taraf, TBK md.347 maddesi gereğince, kiranın başlangıcından on yıl geçmesinin ardından genel hükümlere göre iptal etme bildirimi ile sözleşmeyi sona erdirme hakkına sahiptir. Kiraya veren vatandaş, kiracıyı ev ya da iş yerinden çıkarabilmesi adına 10 senelik sürenin geçmesi gerekmektedir.

EV SAHİBİ KİRACI DAVALARI NE KADAR SÜRER?

Kira tahliye davaları uygulamada 1 ile 1 buçuk yıl arasında sonuç alınabiliyor.