Kiracı iken evin satılması!
Kiracı iken evin satılması durumunda yeni ev sahibi, kiracıyı evden çıkarabilir mi? Kiralanmış ev el değiştirdiğinde kiracının hakları nelerdir? İşte kira hukukunda yeni ev sahibi ve kiracı hakları...
Kiracı iken evin satılması!
Kiracı iken evin satılması, pek çok kiracının başına gelen durumlardan biri. Satılan evdeki kiracının durumu ile ilgili esaslar, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.
Kanuna göre, yeni ev sahibi kiracıya çık derse ne olur;? Evin yeni sahibi kiracıyı nasıl tahliye eder, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.
Kiracısı olan evi satılması halinde, yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olması durumunda evin tahliyesini talep edebiliyor. Ancak yeni ev sahibinin bu durumu kanıtlaması gerekiyor. Yani; yeni ev sahibinin aynı belediye sınırları içinde bir başka meskeni olmaması gerekiyor.
Buna karşın ev sahibi sözleşme süresi bitmeden 1 ay önce ihtarname çekmezse kira kontrat yenilenmiş sayılıyor.
Yeni malikin gereksinimi ile ilgili kanun esasları aşağıda sıralanıyor:
Yeni malikin gereksinimi durumu...
MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.