Ekonomi

Kiracı kira yardımı alabilir mi? Ev sahibi kira yardımı alır mı?

Kira yardımı Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük ölçekli depremlerden sonra gündeme geldi. Vatandaşlar, oturdukları evlerin ağır hasarlı olduğunu öğrendiği devlet tarafından verilen kira yardımını alabilirler mi? İşte detaylar!Vatandaşlar, oturdukları evlerin hasarlı olduğunu öğrendiğinde kira yardımını nasıl alabilir, Kira yardımı için istenilen belgeler nelerdir? İşte bu konuda araştırılan soruların yanıtları… 

Kira yardımı şu sıralarda en çok araştırılan konulardan biridir. Vatandaşlar, oturdukları evlerin hasarlı olduğunu öğrendiğinde kira yardımını nasıl alabilir, Kira yardımı için istenilen belgeler nelerdir? İşte bu konuda araştırılan soruların yanıtları…

 

KİRA YARDIMI İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİDİR?

Riskli olan konutlarda bulunup, ikamet eden maliklerden istenilen belgeler;

Peki “Kiracı kira yardımı alabilir mi? Ev sahibi kira yardımı alır mı?” İşte bu ve benzeri soruların merak edilen yanıtları…

EV SAHİBİ KİRA YARDIMI ALIR MI?

Yıkık, acil yıktırılacak, ağır hasarlı ya da orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede hanelere 12 ay süre boyunca; ev sahibi olanlara aylık 5.000 TL olmak üzere toplamda 60.000 TL, kiracı olanlara da aylık 2.000 TL olmak üzere toplam 24.000 TL kira yardımında bulunulacaktır.

KİRACI KİRA YARDIMI ALABİLİR Mİ?

Kentsel dönüşüm alanındaki konutlarda kiracı olarak yaşamını sürdüren vatandaşlara kentsel dönüşüm kira yardımından yararlanabilmektedir. Kiracı kişilere 2 aylık kira bedeli yardımı yapılır. Yapılacak yardımın bedeli ise konutun bulunduğu şehrin kira ortalamaları göz önünde bulundurularak hesaplanma yapılmaktadır.

EV KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Ev sahibi ya da kiracılar başvurularını, e-Devlet sistemi üzerinden AFAD'ın "Afetzede Barınma Desteği" ekranından gerçekleştirebilirler.

DEPREMZEDELERE YAPILACAK DESTEK ÖDEMESİ!

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, depremden etkilenenler için yapılacak hane başı destek ödemelerini  tek tek açıkladı. 

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından paylaşılan "2023 Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu"na göre, depremzede vatandaşlara için yapılan 10 bin TL tutarındaki hane başı destek ödemesinin toplam 19,3 milyar TL'ye ulaşacağı düşünülüyor.