Emlak Terimleri

Kiracı kontrat yaparken nelere dikkat etmeli?

Kiracının ve ev sahibinin ileri de oluşabilecek problemlere karşı güvende olmaları için taraflar arasında kira kontratı imzalaması gerekiyor. Bu kontrat kiracı için daha önemli oluyor. Peki, kiracı kontrat yaparken nelere dikkat etmeli?

Kiracı kontrat yaparken nelere dikkat etmeli?

Kira kontratı, kiracı ile malik arasında imzalanıyor. Tarafların noterde imzaladıkları kontrat, şahitler huzurunda da imzalanabiliyor. Kira kontratında evin adresi, cinsi,kiralayanın hakkında bilgiler,kiranın başlama ve bitiş tarihi,akdin süresi, yıllık kira bedeli, kira bedelinin ödeme şekli, kira kullanım şekli yer alıyor. 


Kiracının daire üzerinde yükümlü olduğu alanlar, ödemesi gereken ücret bedelleri, taşınmazın bağımsız alanları üzerindeki hakları kira kontratında belirtiliyor. Bu kontrat kapsamında taşınmazda meydana gelebilecek zararları ev sahibinden talep edebiliyor. Zorunlu olan hasarları ev sahibi ihmal etmeden onarması gerekiyor. Kiracı kontrat yaparken bazı şeylere dikkat etmesi gerekiyor. Dikkat edilmesi gerekenler aşağıda yer alıyor.


Kiracı kontrat yaparken nelere dikkat etmeli?

1.Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi veya intifa hakkı sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer mal sahibi değilse, yasal bir vekillik durumu var mı araştırılması gerekiyor. Bunun için tapu senedi örneğine ya da vekâletnameye bakmayı talep edebiliyorsunuz. Taraflar olarak kontratı birlikte ve varsa kefiller huzurda imzalanması gerekiyor.


2.Kira kontratında belirtilen adresin, kiraladığınız yer olup olmadığını kontrol edilmesi gerekiyor.  Kiraladığınız yerin farklı çıkması, resmi başvurularınızın sonuçsuz kalmasına ya da uzamasına neden olabiliyor.


3.Kiraladığınız yerin geçmiş dönemden kalma borçlarının size ait olmadığını belirten bir hükmün kontratınız da yazması önemli oluyor. Bazı kiralanan yerlerde aidat, elektrik ve su gibi borçlar bulunabiliyor.


4.Kira bedeli olarak belirtilen tutarın hangi dönemlerde hangi oranda artırılacağının açıkça belirtilmesini talep edebiliyorsunuz. Kiranın net mi yoksa brüt kira mı olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Kira artışının ÜFE veya enflasyon gibi belli oranlarda olmasını kontratta belirtilmesini isteyebiliyorsunuz.


5.Ayrıca kira bedellerinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında (1-5 arasında gibi) yatırılacağının yazılmasına önem gösterilmesini isteyebiliyorsunuz. Havale ve EFT masraflarının kiracıya ait olduğunu unutmamanız gerekiyor. Gün belirtilmeyip her ay peşin ödeneceği yazılıysa bu her ayın üçüncü günü sonuna kadar ödenmesi anlamına geliyor.


6.Depozito veriyorsa niçin verdiği ve hangi şartlarda geri alınacağı yazılması gerekiyor. Depozito, kiracının kiralananı tahliye etmesi durumunda borç bırakma ve taşınmaza zarar verme ihtimali karşısında teminat olarak alınan bir miktar para olarak alınıyor.  İspat bakımından depozito miktarını yazmak ve imzayı altına almak gerekiyor. Ayrıca demirbaşların mevcut ve kullanılabilir olduğunun kontrol edilmesi ve kontrata yazılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.


7.Kiracı apartman genel giderlerine katılmak ve aidatını ödemek zorunluluğuna sahip oluyor. Ortak yerlere müdahale edemez, gürültü yapamaz, apartmanı pis kullanamaz, yönetim planı esaslarına uymak zorunda kalıyorsunuz.


8.Bir yer kiralarken, uzman bir emlak danışmanıyla çalışmak daha faydalı oluyor. Hem kira kontratları ve maddeleri konusunda sizlere yardımcı olur, hem de bu konuda yaşayabileceğiniz zorluklarda sizleri doğru bir şekilde yönlendirme yapabilir.


Kiracı ile kontrat yapılmazsa ne olur?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com