Emlak Terimleri

Kiracı nasıl icraya verilir?

Borçlar Kanunu'na göre ev sahibinin kiracısını tahliye edebilmesi için bazı haklı gerekçelerin olması gerekiyor. Kirasını ödemeyen kiracı nasıl taliye edilir? Kiracı nasıl icraya verilir?

Kiracı nasıl icraya  verilir?

Ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkileri düzenleyen Borçlar Kanunu'na göre gayrimenkul sahibi kiracının tahliyesini isterken bazı haklı gerekçelerinin olması gerekiyor.


Gayrimenkul sahibinin haklı nedenlerinin olması halinde kiracısına dava açabiliyor ve tahliyesini isteyebiliyor. Bu haklı nedenlerden bazıları arasında mülk sahibinin değişmesi, ev sahibinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler var ise onların ihtiyacı doğrultusunda ya da evin onarılması sayılabiliyor. 


Bunlar dışında kiracı kirasını ödemiyorsa ve ev sahibi ile arasında bir anlaşmazlık varsa ev sahibi kiracısına dava açabiliyor. Kiranın yazılı olarak istenmesi durumunda 30 gün içinde ödenmezse mahkeme kararıyla dava açılabiliyor. 


Kiracı nasıl icraya verilir?


Davanın ilk adımı icra takii oluyor. Ev sahibinin icra takibi isteği üzerine icra takibi başlatılıyor. Kiralanan taşınmazların ilâmsız icra yoluyla tahliyesi, sadece kira sözleşmesi ile kiralanmış taşınmazlar hakkında uygulabiliyor. 


İcra İflas Kanunu 269. maddesine göre kiracı aleyhine tahliye talepli icra takibi yapılıyor. Bu takipte kiracıya ödenmeyen kira bedellerine ilişkin bir ödeme emri gönderiliyor ve 30 gün içerisinde borcu ödemesi ihtar ediliyor.  Verilen süre sonuna kadar kiracı borcunu tam olarak ödemez yahut 3 günlük itiraz süresi içerisinde itiraz etmez ise İcra Mahkemesinde tahliye talepli dava açılabiliyor. İcra Mahkemesince verilen tahliye kararı icra dairesi aracılığıyla nicelendiriliyor  ve kiracı taşınmazdan tahliye ediliyor; icra takibinde aynı zamanda haciz istenerek borcun tahsili de yapılabiliyor.


İlgili Kanun Maddesi;


Madde 269.- (Değişik: 18/2/1965 – 538/109 md.) 


Takip adi kiralara veya hasılat kiralarına mütedair olur ve alacaklı da talep ederse ödeme emri, Borç­lar Kanununun 260 ve 288 inci maddelerinde yazılı ihtarı ve kanuni müddet geçtik­ten sonra icra mahkemesinden borçlunun kiralanan şeyden çıkarılması istenebileceği tebli­ğini ihtiva eder.


Bu tebliğ üzerine borçlu, yedi gün içinde, itiraz sebeplerini 62 nci madde hü­kümleri dahilinde icra dairesine bildirmeye mecburdur. Borçlu iti­razında, kira akdini ve varsa buna ait mukavelenamedeki imzasını açık ve kesin olarak reddetmezse, akdi kabul etmiş sayılır.


İtiraz takibi durdurur. İtirazın tebliği tarihinden itibaren altı ay içinde iti­razın kaldırılmasını istemiyen alacaklı, bir daha aynı alacaktan do­layı ilâmsız icra yoliyle takip yapamaz.


Borçlar Kanununun 260 ıncı maddesinin kiralayana altı günlük mühletin hita­mında akdi feshe müsaade ettiği hallerde itiraz müddeti üç gündür.


Yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com