Genel

Kiracı neyi öder? İşte detaylar!

Kiracılar, ev sahiplerine, her ayın belirli yani kira sözleşmesinde belirtilen günde kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Peki “Kiracı neyi öder?” İşte detaylar!Kira sözleşmesine yazılacak olan bir madde ile kira sözleşmesinin her ayın belirli bir gününde ve peşin olarak ödeneceğini kararlaştırmak gerekmektedir

KİRA BEDELİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Aksi bir durum sözleşmede belirtilmediği müddetçe kira bedelleri ay sonlarında ödenmektedir. Kira sözleşmesine yazılacak olan bir madde ile kira sözleşmesinin her ayın belirli bir gününde ve peşin olarak ödeneceğini kararlaştırmak gerekmektedir. Bu yasal bir durumdur.

İşte haberde yer alan diğer detaylar…

KİRACIYI NEYİ ÖDER?

Kiracının tuttuğu konutla ilgili neyi ödeyip ödemediğine dair detaylar şöyledir; apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini kiracı karşılamaktadır. Binanın dışına dair bir boya veya herhangi başka bir işlemi ev sahibi ödemekle sorumludur. Kira kontratında aksi belirtilmediği sürece su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekiyor. Bu masraflar kira bedelinden düşülmüyor.

KİRACI KAÇ KEZ KİRA ÖDENMEZSE ÇIKARILIR?

Kiracı kaç kez kira ödenmezse çıkarılır sorusu her kiracıların sık sık sorduğu soruların başında gelmektedir. Türk Borçlar Kanunu'nun 352/2. Maddesi gereğince, aynı kira dönemi içerisinde iki defa haklı ihtar gönderilebilir, kira ödemeyen kiracı tahliye davası ile yüz yüze kalabilir.  Burada kira döneminden bahsedilen de bir yıllık kira süresine denk gelmektedir.

KİRA BANKAYA YATMAK ZORUNDA MI?

Her konut için aylık 500 TL'yi geçen tutarlarda; günlük veya haftalık olarak kiralanan konutlarda da belirli bir alt sınır olmaksızın kira bedelinin tamamının banka ya da PTT aracılığı ile yatırılması zorunluluğu bulunmaktadır.

1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ SONA ERİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Kiracı ve ev sahipleri arasında bir kira sözleşmesi imzalanmaktadır. Kira sözleşmeleri bir yıl için imzalanmaktadır. Ancak ev sahibi kira sözleşmesinin bitimine dayanarak, yani bunu gerekçe göstererek kiracıyı tahliye edilemez. Eğer kanundaki sayılan tahliye sebeplerinin varlığı halinde kiracının evden çıkarılması gibi bir seçenek bulunmaktadır.

EV SAHİBİ KİRAYI ELDEN ALIRSA NE OLUR?

Kirasını elden alan ev sahipleri minimum 250 TL olacak şekilde kiranın yüzde 5'i kadar özel usulsüzlük cezası ödemekle karşı karşıya kalabilirler. Ama iş yeri kiralarında söz konusu ceza hem dükkan sahibine hem de kiracıdan alınmaktadır.

Hisseli tapu tek tapu olur mu?

Yapı Kredi Mobil yeni müşterilerini indirim yağmuruna tutuyor! Kahve sevenler bu fırsatı sakın kaçırmasın! İşte detaylar