Ekonomi

Kiracı son ay kira öder mi?

Kiracılar belli bir miktar karşılığında oturacakları konutu, ev sahiplerinden kiralarlar. Peki kiracı, evden çıkarken son ay kira öder mi? İşte detaylar!Kiracıyı çıkarma çeşitli yollar ile yapılabilir

KİRACI TAHLİYESİ NEDİR?

Kiralanan konuttan kiracının herhangi bir nedenle taşınmazdan yani evden hukuki yollar ile çıkarılmasına kiracı tahliyesi adı verilir. Kiracıyı çıkarma çeşitli yollar ile yapılabilir. Tahliye taahhütnamesi, kiracı tahliyesi davası, tahliye talepli icra takibi gibi çeşitli yollar mevcuttur.

İşte merak edilen diğer detaylar…

KİRACI SON AY KİRA ÖDER Mİ?

Kira sözleşmesinde özellikle aksi bir yönde belirtilen madde bulunuyorsa mülk sahibinin kiracıdan tazminat isteme hakkı bulunur. Örnek verirsek sözleşmede “Erken çıkarsa tazminat öder” şeklinde bir madde yer alıyorsa, bu durumda kiracı oturmadığı aylarında kirasını ödemek durumunda kalır.

KİRACI KAÇ KEZ KİRA ÖDENMEZSE ÇIKARILIR?

Kiracı kaç kez kira ödenmezse çıkarılır sorusu her kiracının sorduğu sorulardan biridir. Türk Borçlar Kanunu'nun 352/2. Maddesi uyarınca, aynı kira dönemi içinde iki defa haklı ihtar gönderilerek, kira ödemeyen kiracı tahliye davası ile karşı karşıya kalabilir.  Burada kira döneminden bahsedilen de bir yıllık kira süresi olmaktadır.

KİRACILAR HANGİ MASRAFLARI KİRADAN DÜŞEBİLİR?

Her ev sahibi ve kiracı arasında bir kira sözleşmesi imzalanır. Kiracıların taşındıkları konutta bazı masrafları kiradan düşme hakları bulunur. Bu duruma örnek verirsek; tamirata dair çıkan fatura, ev sahibine verilir ve masraflar kira bedelinden düşülür. Buna ek olarak apartman yönetimi tarafından yapımına bina içi, dışı yenilenmesi ya da mantolama, izolasyon gibi işlemlerin masrafını da gayrimenkul sahibinin ödemesi gereken masraflar statüsüne girer. Ancak kiracı bu masrafları ödeyeme gibi bir eyleme girerse de bu masraflar kira bedelinden düşer.

10 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL FESHEDİLİR?

Kiraya veren, sözleşme süresinin bitiş süresine dayanarak sözleşmeyi iptal edemez. 10 yıllık kiracının tahliyesi uzama süresi neden gösterilerek mümkün olmaktadır. Kiracı ve kiralayan arasında yapılan sözleşmeler kiracıların haklarını koruyucu niteliktedir.  Ama on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunarak herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

TOKİ’de sabit ödeme var mı?

Sigorta prim borcu ödenmezse ne olur?

KYK kredi borç faizleri ne zaman silinecek?