22 / 12 / 2024

Kiracı tahliye davalarında duruşmalar 1 yıl sonraya veriliyor: Binlerce dosya, mahkemelerin raflarında! 

Kiracı tahliye davalarında duruşmalar 1 yıl sonraya veriliyor: Binlerce dosya, mahkemelerin raflarında! 

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar gün geçtikçe katlanırken, mahkemelerdeki tahliye davaları da artıyor. Kiracı tahliye davalarında duruşmalar 1 yıl sonraya veriliyor. İşte ayrıntılar...



Türkiye’de enflasyonla beraber konut kiralarında yaşanan fahiş yükselişler, ev ve iş yeri sahipleri ile kiracıların karşı karşıya gelmesine neden oluyor. Bu sorunu mahkemelerde çözmek isteyen ev sahiplerinin son çare olarak başvurdukları mahkemelerde dosyalar o kadar çoğaldı ki acil tahliye talepli davaların duruşmaları bile tam bir sene sonrasına veriliyor. 

Patronlar Dünyası'ndan Murat Kaya'nın haberine göre; Avukat Cesim Parlak bu durumun, yargıda yavaşlık sorununun olduğuna işaret ettiğini belirtiyor. 

Kiracı tahliye davalarında duruşmalar 1 yıl sonraya veriliyor: Binlerce dosya, mahkemelerin raflarında! 

SULH HUKUK DAVALARININ YÜZDE 60'I KİRA

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar, savcılık, arabuluculuk ve mahkemeler aracılığıyla çözülmeye çalışılıyor. Ancak, mahkemelerin kapasitesi; enflasyondan etkilenmemek için kiracılarını tahliye etme yolunu seçen ev sahiplerinin kiracılarına, kiracıların da zorla çıkma talebine karşılık haklarını koruma adına ev sahiplerine açtıkları dava dosyalarıyla dolmuş durumda. Arabuluculuk veya uzlaşmacılıkla çözüme kavuşturulamayan yüz binlerce dosya, mahkemelerin raflarında bekletiliyor.

Konut sahiplerini ve kiracıları zor duruma düşüren bu hukuki yavaşlık sorunundan aslında mahkemeler de mustarip durumda. Çünkü onlar, ev sahibinin enflasyonun fiyatlara yansıttığı yüksek kira beklentisi ile kiracının kazancı ölçütünde daha az kira verme savaşıyla çoğalan davaların tek çözümü oluyor. 

Özellikle tahliye davalarında dosyanın emlak veya maliye uzmanı bilirkişilere yollanması, davanın daha da uzamasına sebep oluyor. Hakimler bu tür davalarda kendi uzmanlıklarını yeterli görmeyerek, dosyayı bilirkişilerce çözüme kavuşturuyor. 

Fakat, davalarda iş kararın çıkmasıyla da bitmiyor. Mahkemenin kararına taraflardan itirazlar gelebiliyor. Bu durumda da o dosya temyiz makamı istinaf ve Yargıtay’da kesinleşmesiyle beraber sağlam bir hükme bürünüyor. Ve aradan geçen 2-3 sene acil tahliye davaları için, “acil” durumunun ortadan kalkmasına neden oluyor. 

Sulh hukuk mahkemelerinde açılan davaların yüzde 60’ının kiralara ilişkin olduğu belirlendi. Yoğunluktan bilirkişi bile bulamayan mahkemeler, bir sene sonrası için duruşma günü verebiliyor. Bu gerçeği kanıtlayan son örnek, İstanbul Anadolu Sulh Hukuk Mahkemesi’ne geçtiğimiz ağustos ayında açılan ve mahkemece kabul edilen tahliye talepli bir davanın duruşmasının gelecek sene (2025) eylül ayına bırakılması oldu. 

Emine I, Çekmeköy Hamidiye Mahallesi Atatürk Caddesinde, kahvehane şeklinde kullanılan mülkünü bir türlü tahliye etmeyen ve orada iş yapmaya devam eden H.P’yi, mülkünden çıkarmak için son çare olarak mahkemeye başvurdu. 

Kiracı tahliye davalarında duruşmalar 1 yıl sonraya veriliyor: Binlerce dosya, mahkemelerin raflarında! 

Avukat Cesim Parlak, bu tür yavaşlamaların engellenebilmesi ve yargı süreçlerinin kısaltılmasını amaçlamak için yargıda hedef süre uygulamasına geçildiğinin, fakat bunun özellikle kira sözleşme feshi davalarında yerine getirilemediğinin altını çizdi. 

Özellikle sulh mahkemelerinde kira tespit ve tahliye davalarında, hedef süreye karşın  ilk duruşmaların genellikle bir yıl sonra yapılabildiğine dikkat çeken Parlak, şunları söyledi:

"Bu durum, yargının kira uyuşmazlıkları ile yoğunluğunu ve hedef süre stratejisinin uygulamada yetersiz kaldığını göstermektedir. Kira tespit veya tahliye davaları yerel mahkemelerde ortalama 2 yıl sürmekte, istinaf aşamasında ise bu süre 3 yıla kadar uzayabilmektedir. Buna Yargıtay sürecinin de 1 ila 2 yıl sürebileceği düşünüldüğünde, davaların toplam süresi ortalama 6 ila 7 yıl arasında değişmektedir. Bu süreler, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği ve yargı sisteminin içinde bulunduğu sorunları ortaya koymaktadır."

Sulh mahkemelerindeki bu yığılmanın, yargının ne kadar kötü duruma düştüğünü ve toplumda yargıya olan güvenin sarsıldığını gösterdiğini belirten Parlak, “Kira davalarında arabuluculuk sistemi getirilmiş olmasına rağmen, birçok kira davası arabuluculuk aşamasında çözümlenmektedir. Ancak, arabuluculuk olmasa, davaların ilk duruşmasının yapılması belki iki yıl daha gecikebilirdi. Tüm bu önlemlere rağmen, kira davaları hala mahkemelerdeki en yoğun davalardan biri olarak yerini korumakta ve yargı sisteminin sorunlarının devam ettiğini ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı. 

6 Şubat 2023'ten bu zamana 100 binden fazla artçı deprem oldu! Jeoloji mühendisinden 2 yıl uyarısı geldi!

Beton fiyatları fırladı! C20, C25, C30 ve C40 beton fiyatları ne kadar? Güncel beton fiyat listesi 

Kirayı elden ödediğini kanıtlamak için görüntü ve ses kaydı alanlara çok ağır para cezası!

Geri Dön