Genel

Kiracı teslim yapmadan çıkarsa ne yapılabilir?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugün ki köşe yazısında 'Tebligatın çeşitli yolları var' başlığını ele alıyor. İşte Tamer Heper'in Posta'daki köşe yazısı;

Üç ay önce dükkanımı kiraya verdim. Kiracı iki ay kaldı, iki ayın sonunda bana teslim etmeden dükkanı boşalttı gitti. Tabii kiraları da ödemedi. Kendisine icradan tebligat gönderdim, dükkan boş olduğu için tebligat geri geldi. Bu tebligatın yapılmasını nasıl sağlarım? • N.O. 



İşlemlerin devam edebilmesi için borçluya tebligatın yapılmış olması gerekir. Bunun için özel bir kanun vardır: Tebligat Kanunu. Buna göre; karşı tarafa tebligat yapılır. Sizinki gibi bir olayda akla gelen birkaç husus vardır. Birincisi, hazır kira sözleşmelerinin birinci sayfasında kiralanan yerin adresi yazıldığı gibi kiracının ikametgah adresinin yazıldığı bir bölüm daha vardır. Buraya kiracının ikametgah adresi yazıldı ise bu adrese tebligat yapılabilir. Mühim olan tebligatın muhatabın eline geçmesidir. Yeni kira sözleşmesi yapacak olanlara da burada bir tavsiyede bulunmuş olayım. Kiracının ikametgah adresini de yazmalan bu nedenle önemlidir. Şayet sözleşmede adres yok ise icra dairelerinde adres sorgulama programı vardır, buradan adres temin edilebilir. Ayrıca meslek gurubuna göre ticaret sicilinden veya kayıtlı bulunduğu kurumdan adres sorgulaması yapılabilir ve elde edilen bu adreste de tebligat yapılamıyor ise bu durumda Tebligat Kanunu'nun 35'inci maddesine göre tespit edilen bu adreste kapısına yapıştırılmak sureti ile tebligat yapılır. Bu saydıklarım tebligat işleminin tamamlanması için uygulanabilecek yollardır. Bunları tek başınıza yapabilirsiniz ancak yine de yardım almak isterseniz bir meslektaşımla birlikte hareket etmenizi öneririm. 


Posta