Kent Haberleri

Kiracı ve ev sahibi arasında arabulucu dönemine ilişkin yeni detaylar! Nasıl başvuru yapılacak, ne kadar sürecek?

​​​​​​​Kiracı ve konut sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar arabulucu ile çözüleceği için arabulucu sürecinin de nasıl işleyeceği konut sahipleri ve kiracılar tarafından merak ediliyor. Peki, arabulucu süreci ne kadar sürecek? Nasıl başvurulacak? İşte detaylar... İşte kiracı-konut sahipleri anlaşmazlıklarının çözülmesi için uygulanacak arabulucu metoduna ilişkin süreç ile ilgili detaylar…

Konut sahipleriyle kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar devam ederken yeni arabuluculuk uygulamasının nasıl olacağı ve sürecin nasıl işleyeceği merak ediliyor. İşte kiracı-konut sahipleri anlaşmazlıklarının çözülmesi için uygulanacak arabulucu metoduna ilişkin süreç ile ilgili detaylar…

ARABULUCULUK NE KADAR SÜRER?

Kiracı ve konut sahibi arasındaki arabuluculuk görüşmeleri üç hafta içerisinde tamamlanacak. Zaruri hallerde arabulucu tarafından bu süre maksimum 7 gün daha uzatılabilecek.

ARABULUCU İLE KİRA TESPİTİ YAPILABİLİR Mİ?

Kira tespit davaları ve kira uyarlama davaları arabulucuya gitmenin zaruri olacağı hususlar arasında yer alıyor.

İşte detaylar...

10 SENELİK SÜRE DOLUNCA KİRACININ TAHLİYESİ ARABULUCUYLA MI OLACAK?

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel Kiracı ve konut sahibi arasındaki arabuluculuk görüşmeleri ile ilgili olarak “Kiralananın tahliyesi davalarının yanında ihtiyaçtan tahliye, borç ödememe nedeni ile tahliye, yeni malik ihtiyacı nedeni ile tahliye, 10 senelik zamanın dolması nedeni ile tahliye, arsa süresinin dolması nedeni ile tahliye, arazi kirası nedeni ile tahliye, kiracının verdiği hasar ve depozitonun geri alınması bağlamındaki anlaşmazlıklarda arabulucuya gitmek zaruri olacak. Bunun yanı sıra, aidat ödemeleri, işgal edilen bölgelere ilişkin hususlar ve genel kurullarla ilgili kat mülkiyeti yasasından ortaya çıkan anlaşmazlıklarda da arabuluculuk zorunlu olacak” ifadelerini kullanmıştı.

ARABULUCU İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Meydana gelen uyuşmazlıklarda 1 Eylül tarihinden itibaren taraflar dava açmadan önce arabulucuya başvuru yapılacak. Başvurular, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına bedava yapılacak ve başvurularda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma zaruriyeti olmayacak.

ARABULUCU GÖRÜŞMELERİNDE ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA NE OLUR?

Senede yaklaşık 74 bin kira uyuşmazlığı arabulucuya gitmiş olacak. Bunun yanı sıra, kira uyuşmazlığı ile beraber kat mülkiyeti, komşu hakkı ve ortaklığın giderilmesinden kaynaklı olarak senede ortalama 126 bin uyuşmazlığın arabuluculukla çözülmesi amaçlanıyor. Görüşmeler sonrasında anlaşılmaması durumunda dava açılabilecek.

Doğal gaz bu ay mı bedava olacak? Hangi tarihten itibaren başlayacak?

Emekli ve işçinin temmuz zammı maaş oranında yeni hesaplama! Tek tek hesaplandı!

2023 kamu işçisine yapılacak zam oranında son dakika gelişmesi! Acil bakın!