Emlak Konut

Kiracı ve ev sahibi arasında tüm sorunları bitirecek yeni bir dönem başlıyor! Artık zorunlu olacak!

Kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşuluk uyuşmazlıklarında yılda 126 bin dosyayı arabulucunun çözüme kavuşturacağı ve bu uyuşmazlıklarda, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren tarafların dava açmadan önce arabulucuya başvuracağı öğrenildi. 2013 yılında başlayan arabuluculuk sistemi, önce isteğe bağlı olarak uygulanırken, Adalet Bakanlığının yeni düzenlemeleri doğrultusunda arabuluculuk, iş uyuşmazlıklarında 1 Ocak 2018 tarihinde, ticari uyuşmazlıklarda 1 Ocak 2019 tarihinde ve tüketici uyuşmazlıklarında ise 28 Temmuz 2020 tarihinde dava koşulu durumuna gelmiş oldu

Zorunlu hale getirilen arabuluculukla 74 bini kira olmak üzere kat mülkiyeti, komşu hakkı ve ortaklığın giderilmesi hususundan kaynaklanan sorunlarda senede yaklaşık 126 bin dosya, mahkemelere gitmeden en fazla 30 gün içinde çözüme kavuşturulacağı ifade edildi.

2013 yılında başlayan arabuluculuk sistemi, önce isteğe bağlı olarak uygulanırken, Adalet Bakanlığının yeni düzenlemeleri doğrultusunda arabuluculuk, iş uyuşmazlıklarında 1 Ocak 2018 tarihinde, ticari uyuşmazlıklarda 1 Ocak 2019 tarihinde ve tüketici uyuşmazlıklarında ise 28 Temmuz 2020 tarihinde dava koşulu durumuna gelmiş oldu.

İsteğe bağlı ve zorunlu uygulama doğrultusunda, bugüne kadar toplam 4 milyon 26 bin 854 dosya, arabulucuların önüne gelmiş oldu. Görüşmeleri tamamlanan 3 milyon 715 bin 780 uyuşmazlıktan toplam 2 milyon 581 bin 397'sinde taraflar anlaşmaya vardı ve bu sayede arabuluculukta başarı oranı yüzde 69 seviyesinde oluştu.

İşte detaylar...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatı doğrultusunda Bakanlık yetkilileri arabuluculuğun çerçevesinin genişletilmesi ile ilgili yasa teklifi için teknik çalışma sürdürdü.
Çalışmaların ardından TBMM’de kabul edilerek kanun haline gelen İcra ve İflas Yasası’yla Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa ile kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşu hakkından ortaya çıkan uyuşmazlıklarda arabuluculuk dava koşulu durumuna getirildi.

74 BİN KİRA UYUŞMAZLIĞINA ARABULUCU FORMÜLÜ

Bu uyuşmazlıklarda 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren taraflar dava açmadan önce arabulucuya müracaat edecek Başvurular, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz bir şekilde yapılacak. Müracaatlarda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma şartı olmayacak.

Arabuluculuk görüşmeleri 21 günde tamamlanacak ve zorunlu hallerde arabulucu tarafından bu süre en fazla 7 gün daha uzatılabilecek.

Bu sayede senede yaklaşık 74 bin kira uyuşmazlığı da arabulucuya gitmiş olacak ve aynı zamanda, kira uyuşmazlığı ile beraber kat mülkiyeti, komşu hakkı ve ortaklığın giderilmesinden ortaya çıkan senede yaklaşık 126 bin uyuşmazlığın arabuluculukla çözüme kavuşturulması amaçlanıyor.

Aile Bakanlığından çocuklu ailelere yeni sosyal yardım geliyor! Bu para nisanda hesaplara yatacak!

Uzman ekonomistlerden peş peşe yıl sonu dolar tahminleri! En yüksek ve en düşük tahminler açıklandı!

Dünyaca ünlü dev bankadan sürücüleri üzecek peş peşe yıl sonu petrol tahmini! Üç haneli rakamlar mı geliyor?