Genel

Kiracı ve ev sahipleri bunları bilmeli! Kiracı ev sahibine tazminat davası açabilir mi? Hemen bakın!

Kiracı ve ev sahipleri hangi durumlarda dava açabilir, ev sahibi ve kiracıların hakları nelerdir? İşte merak edilenler!Bşk

KİRACILARIN YASAL HAKLARI NEDİR? EV SAHİBİNİN YASAL HAKLARI NEDİR?

 “Kirayı düzenli olarak her ay ödeyen tüketici haklı gerekçe olmaksızın tahliye edilemez diye konuşan Tüketici Hakları Kom. Bşk. Dinçer İşisağlam, “İşi sağlam kurallara uyan kiracıların evden çıkarılması kolay değildir. Yüzde 25'lik kira artışını sağlayıp bunu banka kanalları ile kiraya verenin hesabına yatırılması ve kiranın da düzenli olarak ödenmesi gerekir. Bir de verdiği taahhütnamelerin geçerliliği konusunda iyi bir inceleme yapmaları gerekiyor. Kurallara uydukları zaman kiracıların normal olarak evden çıkarılması kolay değildir” diye konuştu.

İşte kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiren konuların ayrıntıları…

KİRACI EV SAHİBİNE TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR Mİ?

Ev sahibinin kendisi, eşi kendi soyundan gelen herhangi bir kişi, kanun uyarınca bakmakla yükümlü olduğu kişiler için konut ya da iş yeri gereksinimi nedeni ile kiralanan yeri kullanma zorunluluğu gibi bir durum varda tahliye davası açılabilir. Konut ihtiyacından dolayı tahliye davası açılabilmesi için ihtiyacın zorunlu olması gerekir. Böyle bir ihtiyacın var olup olmadığı mahkeme tarafından yapılacak yargılama sonrasında takdir edilir. Kanunda yer alan “alt soy” ifadesi kiraya verenin sadece çocuklarını kapsamaz. Torunlar ve onların alt soyları da bu ifade içinde yer alır. Aynı şekilde kanunda yer alan üst soy ifadesiyle anne ve babanın yanında anneanne, babaanne ve dedeler için de konut gereksinimi durumunda bu madde uygulanabilir. Ayrıca kanun gereği bakmakla yükümlü olunanlar ifadesine de yer verilmiştir. Bu durumda örneğin; kardeşlerin konut gereksinimi varsa bu maddenin uygulanır. Bu şekilde gerçekleştirilen tahliyenin sonunda ise; kiraya verenin söz konusu taşınmazı herhangi bir haklı nedene dayanmaksızın, 3 sene boyunca eski kiracıdan başka bir kişinin kiralaması mümkün değildir. Ev sahibi, konutu tekrar kiraya vermek istiyor ise eski kiracısına bildirimde bulunur ve bu konutun tekrar kiralamak isteyip istemediği sorulmalıdır. Aksi bir durumda kiracı, kiraya verene karşı bir yıllık kira bedelinden az olmamak şartı ile tazminat davası açabilir.

Tuvalet kağıdında görülmemiş indirim! Familia tuvalet kağıdı 54 TL’ye düştü! Yetişen alıyor! İşte o marketteki fiyatlar!

Doğalgaz yardımı ne zaman verilecek? 2022 doğalgaz yardımı ne zaman? Doğalgaz yardımı ne zaman yatacak?

Milyonların gözü asgari ücret zammında! Çok konuşulacak patronlar kulübü TÜSİAD’dan asgari ücret açıklaması!