Kira

Kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiriyor! Kiracı sorununun temel nedeni: Yargılamaların uzun sürmesi!

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki gerilim mahkemelere taşınmaya devam ediyor. Binlerce dava ise hala çözüm bekliyor.  Av. Tarık Çakmak, kiracı ve ev sahibi arasındaki bu sürecin uzun sürmesinin nedenini yargılamalara bağlıyor. Çakmak, 'asıl sorun yargılamaların uzun sürmesi' dedi ve açıkladı...

Ev sahibi ile kiracı arasında yargıya taşınan anlaşmazlıklar mahkmelere taşınmaya devam ediyor. Her geçen gün artan sorunlar, mahkemeleri adeta kilitledi. Ev sahibi ve kiracılar ise sabırsızlıkla çözüm bekliyor. 

Ev sahibi kiracı arasındaki tartışmalar özellikle yüzde 25 kira artışıyla birlikte adeta zirve yaptı. Ev sahiplerinin, “oğlum gelecek”, “kızım gelecek”, “evi satacağız” gibi bahanelerle kiracısını çıkarmaya, sözleşme yenilememeye, mevcut rakamın 2-3 katı zam talep etmeye başlaması ev sahibi ile kiracı anlaşmazlıklarını mahkemeye taşıdı. Av. Tarık Çakmak sosyal medya hesabı X'ten konuyla ilgili bir örnek vererek asıl sorunu yargılamalarının uzun sürmesine bağladı. İşte o paylaşım....

Av.Tarık Çakmak @avtarikcakmak

 ASIL SORUN YARGILAMALARIN UZUN SÜRMESİ !

İstanbul'da ihtiyaç sebebiyle tahliye davası için arabuluculuk yapıyorum. Kira bedeli 5 bin TL ve üç senelik kiracı. Kiracı evi tahliye etmeyi kabul etmiyor, 100 bin TL teklif ettik ama inatla evden çıkmayacağım diyor. Kiracının üç senede ödediği toplam kira 100 bin bile etmiyor.

Şimdi bu dava maximum 1 sene, hadi bilemedin 1,5 sene sürse bile kiracı tıpış tıpış evden çıkmak zorunda kalacak ve müvekkil de ihtiyacı olan evine geçecek. 100 bin TL teklif etmemize gerek bile kalmayacak. Ama yerel mahkeme + istinafı ile yargılama 3 sene süreceği ve kiracı da (dava 3 sene sürecek avukat bey neden çıkayım dedi) bu durumun farkında olduğu için anlaşmaya yanaşmıyor.

Barınma krizinin sebebi ne %25 sınırı ne de Türk Borçlar Kanunu. Tabii bu ikisinin barınma krizinin artmasında etkisi var. Mesela 10 senelik uzama dönemi çok uzunca bir süre, işyeri kirası için Tüfe 12 aylık ortalama iken evlere %25 sınırı ile ket vurulması vs. Ancak asıl sorun yargılamaların çok uzun sürmesi. Bir kimse kendi evine geçmek için 3 sene beklememeli. Eğer bu şekilde olursa kiracılar da yargılamaların uzun sürmesini doğal olarak kullanırlar.

Yarın öbür gün TBK'deki hükümler yenilense bile yargılamalar bu şekilde uzun sürdüğü müddetçe barınma krizi düzelmez. Kimse 3 sene sonra bitecek dava için bugünden evden çıkmaz.

Ama herkes, sanki asıl sorun %25'miş veya TBK'deki hükümlermiş gibi buraya takılı kaldı. Türkiye'de klasikleşen şey oldu aslında yine, sorunun kaynağını başka yerde arayıp çözüme ulaşmayı bekleme...

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıya tazminat öder? Kiracılar hemen baksın! Bu iki maddeye dikkat!