Emlak Terimleri

Kiracı zilyet midir?

Zilyetlik Türk Medeni Kanununda; bir şey üzerinde fiilen tasarruf sahibi olan kimse o şeyin zilyedidir, şeklinde tanımlanıyor. Peki, kiracı zilyet midir? İşte kiracının zilyetlik esasları...

Kiracı zilyet midir?

Türk Medeni Kanununda yer alan 887. maddeye göre, zilyetlik; bir şey üzerinde fiilen tasarruf sahibi olan kimse o şeyin zilyedidir, şeklinde tanımlanıyor. Buna göre kirazı zilyet midir yoksa zilyet değil midir diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Zilyetlik yukarıdaki tanımdan da anlaşıldığı üzere bir şey üzerinde fiili hakimiyet olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre, eşya üzerinde hak sahibi olmayan hırsız dahi eşya üzerindeki fiili hakimiyeti nedeniyle zilyet oluyor.


Ancak, eşya hukuku açısından zilyetlik ve hak sahibi ilişkileri birbirinden ayrılıyor. Kamu düzenini temin amacıyla Medeni Kanunda zilyetliğin korunması amaçlanıyor. Peki kiracının zilyetliği söz konusu mudur?


Kiracının zilyetliği..

Zilyet, taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişilere deniyor.


Zilyet yani mal sahibi olan kişi aslında sahibi olduğu malın hakimiyetçisi durumundadır. Örneğin bir ev sahibi evini başkasına kiralayana kadar o evin aynı zamanda zilyeti durumundadır. 


Ancak evini başkasına kiraladığı anda o evin zilyetliğinden çıkmış oluyor. Evin yeni zilyeti, kiracısı konumuna geçmiş oluyor. Zilyetlik bu yüzden değişkenlik gösteren bir durum olarak karşımıza çıkıyor.



Zilyetlik nedir?