Kiracıdan yönetici olur mu?
Apartman yönetimi için kat malikleri arasından oy çoğunluğu ile yönetici seçiliyor. Peki kiracıdan yönetici olur mu? Kiracının hakları arasında "apartman yönetimi" ile ilgili hangi hususlar yer alıyor?
Kiracıdan yönetici olur mu?
Bilindiği üzere apartmanda sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm olması halinde kanunen yönetici atanması zorunlu oluyor. Apartman yönetimine kat malikleri arasından en çok oy alan kimse, yönetici olarak atanıyor. Peki, kiracıdan yönetici olur mu? Kiracı yönetici seçilebilir mi?
Apartman yöneticisi, anagayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması, sigorta ettirilmesi, korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli tedbirlerin, onlar adına alınması gibi görevlere sahip oluyor.
Yönetim ile ilgili esasların düzenlendiği Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kiracıların apartman yönetiminde fazla bir sorumluluğu bulunmuyor. Kiracılar yönetim toplantılarına katılabilir. Divan başkanı tarafından konuşma hakkı kendisine verildiği takdirde ancak dilek ve temennilerini iletebiliyor.
Buradan da anlaşılacağı üzere, "Kiracı yönetici olabilir mi?" sorusunun yanıtı; "Hayır, kiracı yönetici olamaz." şeklinde karşımıza çıkıyor.
Kiracı, ancak kat malikinin kendisine vekalet vermesi halinde, oy kullanma ve yönetime seçilme hakkına sahip oluyor.
Ancak vekalet alması, denetçi olmasına yetmez. Denetçi olunabilmesi için kat maliki olmak şarttır.
Kiracı hakları!
Kiracı tahliyesi nasıl yapılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com