Genel

Kiracılar aman dikkat bunları mutlaka bilmelisiniz! 2023 kiracı hakları nelerdir?

Kiracılar haklarına hakim olması gerekir. Ev sahipleri ile aralarında olan iletişimin iyi bir şekilde ilerlemesi için kiracılar haklarını bilmelidir. İşte kiracı hakları!Miras kalan evde oturan mirasçı da kira bedeli ödemediği ya da sükna hakkı bulunmadığı zaman evin bulunduğu yer Kaymakamlık vasıtasıyla tahliye edilebilir

MİRAS YOLUYLA KALAN EVDE KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Eğer miras kalan evde oturan bir mirasçı varsa, Tapu Sicili'ne sükna hakkını şerh ettiği zaman evden tahliye edilmesi mümkün olmaz. Miras kalan evde oturan mirasçı da kira bedeli ödemediği ya da sükna hakkı bulunmadığı zaman evin bulunduğu yer Kaymakamlık vasıtasıyla tahliye edilebilir.

 

İşte kiracıların merak ettiği diğer hususlar…

2023 KİRACI HAKLARI NELERDİR?

Kira sözleşmeleri kiracı ve ev sahipleri arasında imzalanan bir sözleşme türüdür. Bu sözleşmeye günlük hayatımızda en çok yere sahip sözleşme türlerinden bir tanesidir. Bu sözleşme türü Türk Borçlar Kanununa göre düzenlenmiştir. Bu kanuna göre bu sözleşme türü ile bir şeyin kullanım ve o konuttan ya da iş yerinden yararlanma hakkı uygun bir bedel karşılığında kiraya veren tarafından yani mal sahibinden, kiracıya bırakılmaktadır.

Kiraya veren ve kiracı bu sözleşmenin iki tarafları olmaktadır. Tarafların her sözleşme türünde olduğu gibi birbirlerine karşı bir takım hak, sorumluluklar ve yükümlülükleri bulunur. İşte kiracının bu sözleşmeyle ilişkisi kapsamında kanunen sahip olduğu haklar şu şekildedir;

Bu sayılan haklarından başka, belli bir süre verilip onarılmasını istediği bozukları, eksiklikleri kiraya verenin yapmaması halinde onarımı onun adına yaptırabilme hakkına da sahiptir (TBK m. 306).

Kiracı, kiralanan malını bu arsa, dükkan ya da konut tarafların üstünde anlaştıkları kira sözleşmesinin amacına aykırı düşmeyecek biçimde dilediği gibi kullanma hakkına sahiptir. Bundan başka kiracı tarafından kiralanan malın kullanılması kendisi için katlanılamaz duruma gelmiş ise, kiracı bu durumda kira sözleşmesini iptal etme hakkına da sahip bulunmaktadır.