Kiracılar aman dikkat! Ev sahibi kiracıyı hangi durumlarda çıkarabilir?
Kiracı ve ev sahipleri birtakım sorularına yanıt aramaktadır. Çok bilinen birtakım haklar dışında kiracıların bilmediği bazı kör noktalar da bulunmaktadır. İşte o noktalara dair bilinmeyen detaylar!
KİRACI HANGİ DURUMLARDA DEPOZİTOSUNU GERİ ALIR?
Kira sözleşmesinin sona ermesinin üzerinden üç ay içerisinde kiracıya karşı kira akdi ile alakalı bir dava açılmış veyahut icra ya da iflas takibi yapılmış ise ancak bu durum bankaya iletilmemiş ise kiracının talep etmesi ile banka depozito bedelini kiracıya geri öder.
İşte kiracıların ve ev sahiplerin merakla sorduğu soru ve yanıtları…
EV SAHİBİ KİRAYI ELDEN ALIRSA NE OLUR?
Ev sahipleri kirayı eğer elden alırsa bir yaptırımla karşılaşırlar. Bu bahsedilen yaptırım da kirasını elden alan ev sahipleri minimum olarak kiranın yüzde 5'i kadar özel usulsüzlük cezası ödemekle karşı karşıya kalabilirler. Ancak iş yeri kiralarında bu ceza hem dükkan sahibine hem de kiracıdan alınmaktadır.
KİRACI HANGİ DURUMLARDA KİRA KONTRATINI FESHEDEBİLİR?
6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu'nun 347. maddesine göre belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı kişi, sözleşmenin bitimine en az 15 gün kala yazılı bildirim yolu ile kira sözleşmesini iptal edebilir. Bildirimde bulunulmadığı zaman ise kira kontratı 1 sene süre ile yenilenmiş kabul edilmektedir.
KİRACI KAÇ KEZ KİRA ÖDENMEZSE ÇIKARILIR?
Kiracı kaç kez kira ödenmezse çıkarılır sorusu her kiracıların sık sık sorduğu soruların başında gelmektedir. Türk Borçlar Kanunu'nun 352/2. Maddesi gereğince, aynı kira dönemi içerisinde iki defa haklı ihtar gönderilebilir, kira ödemeyen kiracı tahliye davası ile yüz yüze kalabilir. Burada kira döneminden bahsedilen de bir yıllık kira süresine denk gelmektedir.
EV SAHİBİ KİRACIYI HANGİ DURUMLARDA ÇIKARABİLİR?
Kiracının eve özensiz, bakımsız davranması ve komşular ile iyi geçinmemesi halinde ev sahibi, kiracının tahliyesini isteme hakkına sahiptir. Bu tür bir olayla karşı karşıya kalan ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 30 gün içinde bu aksiliklerin düzenlenmesini, aksi takdirde evin boşaltılmasını istediğini ibraz edebilme gibi bir hakka sahiptir.