Kiracılar aman dikkat! Ev sahibi kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?
Ev sahipleri ve kiracılar arasında sorunlar yaşanabiliyor. Bu sorunlar da en çok bilineni de evden çıkarılma zamanlarında yaşanır. İşte ev sahibi ve kiracı arasında yaşananlara dair bilinmesi gerekenler!Ama burada hukuki iki şartı yerine getirmeniz gerekir
EV SAHİBİNİN EVE İHTİYACI VARSA NE YAPILIR?
Eğer evinize; sizin, annenizin, babanızın, kardeşinizin, çocuklarınızın veya birinci dereceden yakın başka kişilerin ihtiyacı bulunuyorsa, kendinize veya aile üyelerinize iş yeri açacaksanız, ev sahibi olarak kiracıya tahliye davası açma hakkına sahipsiniz. Ama burada hukuki iki şartı yerine getirmeniz gerekir. Bu şartlar ise şöyledir; Kira sözleşmesinin süresi artık ne kadar ise onun bitmesini beklemeniz ve eve ihtiyacınız olduğunu kanıtlamanız gerekir.
Şartları sağlanır ise ihtiyaç talebiyle kiracıya tahliye davasını açabilir. Tahliye kararı çıktıktan sonra tahliye ettiğiniz evi kira sözleşmesinde belirtilen süre boyunca yasal olarak kiraya vermeniz maalesef mümkün değildir. Aksi durumda kiracı en az 12 aylık kira bedelini tazminat olarak sizden isteme hakkına sahip olmaktadır.
İşte ev sahiplerinin ve kiracıların merak edip sorduğu birtakım sorular ve yanıtları…
EV SAHİBİ KİRACIYI NE KADAR SÜREDE ÇIKARABİLİR?
10 yıllık sürenin sonunda ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkına sahiptir. Bunun için ev sahibinin sözleşme bitiminin 3 ay kala kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmelidir. Ancak böyle bir durum yaşanırsa, ev sahibi, kiracının tutacağı yeni ev için emlakçı komisyon ücretini ya da nakliye tutulacak ise nakliye ücretini ödemek zorunda kalır. Aynı şekilde alternatif olarak kiracının kira bedelinin farkını kiracıya ödeyebilme durumu da vardır.
KİRACI EV SAHİBİNİ SAVCILIĞA ŞİKAYET EDEBİLİR Mİ?
Eğer ev sahibinin iletişimi rahatsız edici bir boyuta kadar ulaşırsa, kiracıların Türk Ceza Kanunu'nun 123'üncü maddesi gereği savcılığa suç duyurusunda bulunma hakkına sahiptir. Kanun, “Mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir” diyor.
KİRACI KİRAYI EN FAZLA KAÇ GÜN GECİKTİREBİLİR?
Kira borcu her ayın belli dönemlerinde ödenir. Kira borcu ve yan giderlerin ödeme yapılması ile konut ve çatılı iş yerleri için kiracıya 30 gün süre verilmektedir. Bu süre içerisinde borç eğer ödenmez ise sözleşmenin iptal edileceği kiracıya bildirilir. Dava açılması eğer düşünülüyorsa bir ihtarnamenin gönderilmiş olması gerekmektedir ve ihtarname göndermek yeterli olacaktır.
Orman Genel Müdürlüğü personel alımı 2023 başvuru başladı mı? OGM 1128 personel alımı şartları! Promosyonda yarış bitmiyor! O üç banka kesenin ağzını emekliye açtı! Ocak ayının sonuna kadar… |