Genel

Kiracılar aman dikkat! Kira artışına yeni sınır mı gelecek?

Kira artışına yeni sınır yolda mı? TESK Başkanı Bendevi Palandöken bu konuda açıklamada bulundu. İşte detaylar!Bazı mal sahipleri de yüzde 200’ün üzerinde zam talep etmeye başladı

İşyerlerinde kira artışları yüzde 72’yi geçti. Bazı mal sahipleri de yüzde 200’ün üzerinde zam talep etmeye başladı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken birtakım açıklamalarda bulundu.

İşte detaylar…

ZAM SINIRI ÖNERİSİ GELDİ!

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; önce pandemi, şimdi de enflasyondan dolayı zorlanan esnafın bir de kiralar ile mücadele ettiğini dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf yasal bir düzenleme ile destek bekliyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü; Gelin yükü paylaşalım ve konutta olduğu gibi işyerinde de kira artışına bir süreliğine de olsa zam sınırı getirelim. Bu yüzde 25 değil, yüzde 30 da olabilir. Aksi halde esnaf bu yükü kaldıramaz.”

İşyeri kiralamanın konutta yaşanan süreçten daha zor bir süreç olduğunu söyleyen TESK Başkanı Bendevi Palandöken şöyle konuştu; “Bir esnaf, işyeri kiralamak için işine, sektörüne göre ciddi bir tadilat masrafı yapmaktadır. Sonra orada tutunmak için yıllar süren bir emek veriyor. Aslında o dükkânın değerini artıran bir faktör de içindeki kiracı. Hal böyleyken birçok esnafın kaderi bilindiği gibi mal sahibinin iki dudağı arasında bulunuyor.

BU KİRA ARTIŞINA DUR DENİLMELİ!

Son açıklanan yasal artış yüzde 72. Bu dahi çok yüksekken, bunun da üzerine çıkanlar var. Esnafımız yüzde 100’ü aşan zam taleplerinden bezmiş durumda. Artık buna dur denilmeli. Bir de 10 yılı geçen bir esnafa, eğer fahiş zammı kabul etmezse bu defa yasal hakkım diyerek, ‘dükkânı boşalt’ diyorlar. Yılların emeği heba oluyor. Zaman içerisinde esnaf kepenkleri indirdikçe, işyeri sahipleri de kiracı bulamaz hale gelir. Enflasyonla mücadele ediliyor ve gıda fiyatlarının sabitlendiği bu dönemde esnaf için de çözüm içeren adım atılmalı.”

KİRACI KİRAYI EN FAZLA KAÇ GÜN GECİKTİREBİLİR?

Kira borcu her ayın belli dönemlerinde ödenir. Kira borcunun ya da yan giderlerin ödeme yapılmasıyla konut ve çatılı iş yerleri için kiracıya 30 gün süre verilir ve bu süre içinde borç eğer ödenmez ise sözleşmenin iptal edileceği kiracıya bildirilir. Bahsi geçen davanın açılması için bir ihtarnamenin gönderilmiş olması yeterlidir.

Ev sahibi 5 yıl sonra kiracıyı çıkarabilir mi?

Milyonlarca tapu sahibine duyuruldu! Bu tarihleri kaçırmayın! Ödemeyene ceza ağır!