Genel

Kiracılar bunlara çok dikkat etmeli yoksa başınız ağrır! Ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi?

Kiracıların, kiraladıkları konuta dair ve hakları hakkında belli başlı bilgiye sahip olmaları gerekir. İşte o haklar ve bu konuda merak edilenler!Tahliye davalarında ortalama karar süreci 3 ay ile 1,5 yıl arasında değişiklik göstermektedir

EV SAHİBİ KİRACI DAVALARI NE KADAR SÜRER?

Tahliye davası dosyanın niteliğine bağlı olarak aynı zamanda davayı görmekte olan mahkemenin iş yoğunluğuna da bağlı olarak, kiracının itiraz hakkını kullanmasına göre sonuçlanma süreci de değişiklik göstermektedir. Tahliye davalarında ortalama karar süreci 3 ay ile 1,5 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

İşte ev sahibi ve kiracı ilişkisinde merak edilen bazı hususlar ve merak edilen soruların yanıtları…

EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ?

Ev sahibi kiracıyı belli nedenlerle evden çıkarabilir. Onlardan ilki ev sahibinin eve ihtiyacı varsa ev sahibi kiracıyı tahliye edebilir. Bunun yanı sıra kiracı, kirayı geciktirirse de ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir. Az bilinse de bir sebep daha vardır o da kiracı aynı evde 10 Yıl yaşadı ise tahliye söz konusu olabilir. Bu neden pek az kişinin bildiği bir nedendir. 10 yıllık sürenin sonunda ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkı vardır. Bunun için ev sahibinin sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini ifade etmelidir. Ancak böyle bir durumda ev sahibi, kiracının tutacağı yeni ev için emlakçı komisyon ücretini ya da nakliye ücretini ödemek zorunda kalır. Alternatif olarak kiracının kira bedelinin farkını kiracıya ödeyebilir.

1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE NE OLUR?

Bir yıldan beri kirada oturan kiracılar sözleşme bitiminde ne olacağını merak ediyor. Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan maddelere göre, belirli süreli kira sözleşmesi yani genellikle uygulamada görülen 1 yıllık kira sözleşmesi sona erdiğinde kira sözleşmesini sona erdirme hakkı kiracının takdirine kalmıştır. Kirayı sonlandıracak davranışlar sergilenmemiş ise genellikle 1 yıllık kira sözleşmesi bitince sözleşmenin tek taraflı bitirilebileceği düşüncesi olsa da bu hak yalnızca kiracıya aittir. Ancak sebeplerin olması halinde kiraya veren kiracıyı evden çıkartabilir.

KİRACI EN HIZLI NASIL TAHLİYE EDİLİR?

Kiracıyı tahliye etmenin birden çok yolu bulunmaktadır. Kira borcunu ödemeyen kiracıların tahliyesi için en hızlı yol ise kiracı hakkında tahliye talepli icra takibi başlatılabilir. Bu icra takibi sırasında, kiraya veren tarafından hem birikmiş kira alacağı hem de tahliye talep edilir.

Ev almak artık hayal olmasın! Bakan’dan açıklama geldi! Konut kredisinde yeni bir döneme girildi!

Selçuk Geçer’den dolar bombardımanı! Dolar için o kritik tarihi işaret etti!

TOKİ İstanbul kura çekiliş tarihleri! TOKİ Başakşehir kura çekilişi ne zaman 2022?