02 / 10 / 2024

Kiracılar dikkat! Aidat ve yan giderleri ödemeyen tahliye edilecek!

Kiracılar dikkat! Aidat ve yan giderleri ödemeyen tahliye edilecek!

Kiracılar, kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemelerini yapması gerekiyor. Ödemelerin olmaması durumunda ise tahliye edileceklerini hatırlatan  Av. Esat Özel, kiracıları uyarıyor.




Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü.

Avukat Esat Özel, aidat ve yan giderlerin kiracılar tarafından ödenmesi gerektiğinihatırlatarak konuyla ilgili yargıtay kararını sosyal medya hesabından paylaştı.

İşte Av. Esat Özel'in sosyal medya hesabından yaptığı o paylaşım ve gelen yorumlar...

 Esat ÖZEL @turk_avukat

 AİDAT VE YAN GİDERLERİN ÖDENMEMESİNİN TAHLİYE SEBEBİ OLDUĞUNA İLİŞKİN YARGITAY KARARLARI:

Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür (T.B.K.md 314).

 Mesajl Türk Borçlar Kanununun 315. maddesi hükmü uyarınca temerrüt nedeniyle tahliyeye karar verilebilmesi için istenen kira parasının veya yan giderin muaccel (istenebilir) olması ve kira bedeli ile yan giderin verilen sürede ödenmemiş bulunması, ihtarnamede verilen süre içerisinde kira parasının ödenmemesi halinde akdin feshedileceğinin açıkça belirtilmesi gerekir.

Kiracıya verilecek süre konut ve çatılı işyeri kiralarında en az otuz gün, ürün kiralarında en az altmış gün, diğer kira ilişkilerinde ise en az on gündür. Kira parası götürülüp ödenmesi gereken borçlardan olduğundan kiralayana götürülüp elden ödenmesi veya gideri kiracıya ait olmak koşuluyla konutta ödemeli olarak PTT kanalıyla gönderilmesi gerekir.

Bundan ayrı, sözleşmede özel bir koşul kabul edilmişse bu hususta göz önünde tutulmalıdır. Açıklanan şekilde yapılmayan ödemeler yasal ödeme olarak kabul edilemez. Ancak teamül haline gelmiş bir ödeme şekli varsa bu şekilde yapılan ödemede geçerlidir.

Türk Borçlar Kanununun 315.maddesi hükmü uyarınca temerrüt nedeniyle tahliyeye karar verilebilmesi için istenen kira parasının veya yan giderin muaccel(istenebilir) olması ve kira bedeli ile yan giderin verilen sürede ödenmemiş bulunması, ihtarnamede verilen süre içerisinde kira parasının ödenmemesi halinde akdin feshedileceğinin açıkça belirtilmesi gerekir.

 

Kiracıya verilecek süre konut ve çatılı işyeri kiralarında en az otuz gün, ürün kiralarında en az altmış gün, diğer kira ilişkilerinde ise en az on gündür. Kira parası götürülüp ödenmesi gereken borçlardan olduğundan kiralayana götürülüp elden ödenmesi veya gideri kiracıya ait olmak koşuluyla konutta ödemeli olarak PTT kanalıyla gönderilmesi gerekir. Bundan ayrı, sözleşmede özel bir koşul kabul edilmişse bu hususta gözönünde tutulmalıdır. Açıklanan şekilde yapılmayan ödemeler yasal ödeme olarak kabul edilemez. Ancak teamül haline gelmiş bir ödeme şekli varsa bu şekilde yapılan ödemede geçerlidir.

Türk Borçlar Kanunu'nun 314 ve 315.maddelerinde, kullanıma bağlı olarak, kira bedeli veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmeyen kiracının temerrüdü düzenlenmiştir. Sadece kira borcunu değil yan gideri de ödemeyen kiracının temerrüdü sebebiyle kiralayan alacaklı tarafından akdin feshi istenebilir.

Bu durumda mahkemece takibe dayanak yazılı kira sözleşmesi getirtilerek ve taraf delilleri (ödeme iddiasına ilişkin ödeme belgeleri) toplanarak, neticesine göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Esas No: 2015/11213, Karar No: 2016/3718, Karar Tarihi No: 05.05.2016 HANS Takip  Kester Bilelirinler Davacı, 11.06.2015 tarihinde başlatmış olduğu tahliye istekli icra takibi ile ödenmediği iddia olunan bina aidatı ve yakıt bedeli 1340 TL. nin davalıdan tahsilini istemiştir.

Davalı borçluya ödeme emrinin 25.06.2015 tarihinde tebliğ edilmesinden sonra, icra takibine davalı borçlu tarafından itiraz edilmediğinden davacı icra mahkemesine başvurarak, kesinleşmiş icra takibine dayalı olarak kiralananın tahliyesini istemiştir.

Davalı, davaya verdiği cevap dilekçesi ile bina aidat borcundan dolayı tahliye istenemeyeceğinden davanın reddini savunmuş, mahkemece, takibe konu edilen bina aidat alacağı ve yakıt parasının ödenmemesinden dolayı tahliyenin istenemeyeceği gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.  Mesatilen Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür (T.B.K.md 314).

Türk Borçlar Kanunu'nun 314 ve 315.maddelerinde, kullanıma bağlı olarak, kira bedeli veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmeyen kiracının temerrütü düzenlenmiştir. Sadece kira borcunu değil yan gideri de ödemeyen kiracının temerrütü sebebiyle kiralayan alacaklı tarafından akdin feshi istenebilir.

Takip dayanağı kira sözleşmesinin 2. maddesinde; kiralanan yerin su, elektrik, hava gazı, yakıt masrafları ve kapıcı parasının kiracıya ait olduğu kararlaştırılmış olup kiralanan taşınmazın bulunduğu apartman yönetimince kiralanan taşınmaza ait ortak işletme giderleri avans payının 250,00 TL olduğu açık olarak belirlenmiştir.

Yan gider maktu olup kiraya veren tarafından ödenmiştir. Uyuşmazlıkta yargılamayı gerektirir bir husus bulunmamaktadır. Bu durumda mahkemece, işin esası incelenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.

15 gün içinde 20 bin TL’lik kira 15 bine indi! Peki 15 günde ne değişti?

Kirayı elden ödeyenlere ceza yolda: Elden kira ödeme cezası nasıl hesaplanacak? 

Kira tespit davalarında 'Ne olabilir ki?' demeyin: Geçmiş kiralar 300-400 bin TL olarak önünüze gelebilir! 

Geri Dön