Köşe yazıları

Kiracılar dikkat! Bunu yaparsanız dava açılabilir!

Posta yazarı Tamer Heper 'Temmuz 2019 başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile dairemde oturan kiracı, son 6 aydır kirasını ödemiyor. Kendisine tahliye talepli icra takibi yaptım, borcu bulunmadığına dair itiraz etti. Bu durumda kiracı aleyhine nasıl bir dava açmalıyım?' sorusunu cevapladı.

Posta yazarı Tamer Heper, 'Temmuz 2019 başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile dairemde oturan kiracı, son 6 aydır kirasını ödemiyor. Kendisine tahliye talepli icra takibi yaptım, borcu bulunmadığına dair itiraz etti. İtirazında aramızda kira ilişkisi bulunmadığını, yazılı sözleşme de olmadığını iddia etti. Ama banka hesabına ödediği kiralarda ‘kira bedelidir’ kaydı var. Dairenin de bana ait olduğuna dair belgelerim var. Bu durumda kiracı aleyhine nasıl bir dava açmalıyım?' sorusunu yanıtladı.

Temmuz 2019 başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile dairemde oturan kiracı, son 6 aydır kirasını ödemiyor. Kendisine tahliye talepli icra takibi yaptım, borcu bulunmadığına dair itiraz etti. İtirazında aramızda kira ilişkisi bulunmadığını, yazılı sözleşme de olmadığını iddia etti. Ama banka hesabına ödediği kiralarda ‘kira bedelidir’ kaydı var. Dairenin de bana ait olduğuna dair belgelerim var. Bu durumda kiracı aleyhine nasıl bir dava açmalıyım? N.Y.

*****

Okuyucuma öncelikle ‘tahliye talepli’ açıklaması üzerine gerçekten de 30 günlük ödeme emri gönderip göndermediğinin netleşmesi gerektiğini hatırlatmak isterim. Zira ‘temerrüt’ dediğimiz yani gecikmeye bağlı tahliye talebinde bulunulabilmesi için kiracıya ödeme konusunda 30 gün süre verilmesi, 30 gün içinde ödenmeyen kira bedelinin tamamının ödenmemesi halinde hakkında tahliye talebinde bulunulacağının bildirilmesi şarttır. Okuyucumun olayında bunlar mevcutsa 30 günün geçmesi halinde, sulh hukuk mahkemesine başvurarak itirazın iptali ile akdin feshi ve mecurun tahliyesi talepli bir dava açması gerekiyor.

Kiracı, aralarında yazılı sözleşme bulunmadığı ve hatta sanki okuyucumun bu yerin maliki olmadığı gibi bir iddiada bulunmuş. Öncelikle hatırlatmalıyım ki bir kimsenin kira sözleşmesine kiralayan olarak taraf olması için malik olması şart değil. Bir kimse malik olmadığı bir yeri de kiraya verebilir, kira sözleşmesi yapabilir. Bu halde sıfatı malik değildir ama kiralayandır. Mesela okuyucum bu yerin maliki bile olmayabilirdi. Yani bu mümkün.

*****

Geleyim yazılı sözleşme olmama durumuna. Yine hatırlatayım ki kira sözleşmeleri için yazılı olma şartı yoktur. Bazı sözleşmelerin yazılı olma şartı vardır ve geçerlilik şartıdır ama kira sözleşmeleri için bu şart yoktur. Kira sözleşmeleri sözlü de olabilir. Nitekim kiracı ödemede bulunduğu aylar için ‘... ayı kira bedelidir’ şeklinde banka hesabına ödeme yapmış. Dolayısıyla taraflar arasında bir kira ilişkisi bulunduğu izleniyor. Şimdi okuyucumun açacağı davada bunlar hakim tarafından incelenecek ve bir karar verilecektir. Tabii ki bu bir süreçtir, sürecin uzamasında okuyucumun da bir ihmalini görüyorum. Zira 6 ay gecikmeyi beklemeyebilirdi, ödenmeyen ilk ay için bu girişimi başlatabilirdi.