Kira

Kiracılar dikkat! Depozitonuzu faiziyle geri alabilirsiniz!

Ev sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getiren konulardan biri de depozito sorunu. Kiraların artması kira sözleşmelerindeki depozito miktarının da yükselmesine neden oldu. Depozitoyla ilgili ev sahiplerinin yaptığı hata pahalıya mal olabilir. İşte detaylar...Kiraların artması kira sözleşmelerindeki depozito miktarının da yükselmesine sebep oldu

Kiralık konut fiyatlarındaki büyük artış sonrası ev sahipleri kiracılarını çıkararak konutlarını daha yüksekten kiraya vermeye başladı. Kiraların artması kira sözleşmelerindeki depozito miktarının da yükselmesine sebep oldu. En çok 3 kira bedeline kadar istenebilen depozitoyla ilgili ev sahiplerinin yaptığı hata pahalıya mal olabilir.

Konut ve kira fiyatlarının fahiş olarak arttığı bir ortamda bütcesine uygun ev bulmak giderek zorlaşıyor. Hükümet kanadı kira artışının önüne geçilebilmesi için; kira artışına yüzde 25’lik sınır getirmişti. Bu oranın üzerinde kira artışı yasal olarak mümkün değil fakat ev sahipleri yasal sınırları aşmanın yollarını aramayı sürdürüyor. Peki kiracı ve ev sahibi arasında büyük soruna neden olan depozito parası hangi usullara göre ödeniyor? İşte ayrıntılar...

DEVLET MEMURU OLMAYANA EV YOK

Posta Gazetesi'nin haberine göre, ev sahipleri konut fiyatlarını yüksek olmasını fırsat haline getirerek, kiralık ev fiyatlarını ortalama maaşların üzerine çıkardı. Kiralık evlerde sorunlar yalnızca kira bedelleri ile sınırlı değil. Pek çok konut sahibinin kiracı şartı ise memur oluyor. Kamu çalışanı olmayan kimselere ise kolay kolay kiralık daire verilmiyor.

EV SAHİBİNDEN MAAŞ BORDROSU TALEBİ

Öte yandan ilan sitelerindeki ilanlar gelinen noktayı gözler önüne serdi. Bazı ilanlarda kiralık daire için ev sahipleri memur şartı aranırken diğer yandan ise kiracının çalıştığı kurumdan maaş bordrosu da talep edildi.

BİR YILLIK PEŞİN, 3 DEPOZİTO KİRA BEDELİ

Konut sahiplerinin bu tarz isteklerinin sonu gelmezken 1 senelik peşin kira ve 3 kiraya kadar da depozito istenebiliyor. Ev bulmakta zorlanan vatandaşlar ise mülk sahiplerinin pek çok isteğini kabul etmeye mecbur kalıyor.

DEPOZİTODAKİ BU DETAYA DİKKAT

Depozito, kiracının eve zarar vermesi halinde ev sahibinin mağduriyet yaşamaması için kendini garantiye almasını sağlıyor. Fakat evde eskimeden kaynaklı oluşan değişiklikler depozito kapsamına girmiyor. İade sürecinde birçok sorun yaşanan depozitoyla ilgili öyle bir detay var ki, ihmal edilen bu prosedür ev sahibinin canını yakabilir.

ÜÇ AY İÇİNDE DAVA AÇILMAZSA DEPOZİTO KİRACIYA İADE EDİLİR

Eğer kiracı depozitoyu bankada depolama yoluyla ödemiş ise bankanın bu bedeli kendisine geri verebilmesi için her iki tarafın da rızasının varlığı, ayrıca icra takibinin kesinlik kazanması ya da kesinleşmiş bir mahkeme kararı gerekiyor.

Kira sözleşmesinin tamamlanması üzerinden üç ay geçmişse, kiracıya karşı kira akdiyle alakalı bir dava açılmış veya icra ya da iflas takibi yapılmasına rağmen bu durum bankaya iletilmemişse, kiracının talebi üzerine banka depozito bedelini kiracıya geri ödüyor.

Yani; kiracı konuta zarar vermişse bile banka prosedürü gereği depozito bedeli kiracıya geri ödendiği için ev sahibi büyük zararla karşı karşıya kalabiliyor.

EV SATILIRSA DEPOZİTOYA KİME VERİLİR?

Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde, depozito miktarı üç aylık kira bedelini geçemeyecek biçimde sınırlandırılmış durumda. Öte yandan kira sözleşmesi devam ederken taşınmazın satılması halinde, kiracı evde kalmaya devam edecekse, eski ev sahibi, kiracısından aldığı depozito bedelini yeni ev sahibine vermekle yükümlü. Bunun sonucunda evin satılmasından sonra kiracının depozito alacağı için muhatabı ise yeni konut sahibi oluyor.

HANGİ DURUMDA DEPOZİTO İADE EDİLMEZ?

Kural olarak depozito, olağan kullanımdan kaynaklanan eskimeler dışında, taşınmazda oluşacak maddi hasarlara yönelik alınan güvence bedelini ifade ediyor.

Depozito, fayansların renginin solması, parkelerin aşınması gibi normal kullanımdan kaynaklanan eskimeleri kapsamıyor.

Fakat pencerenin kırılması, kapı kolunun kopması gibi doğrudan maddi zararlara ilişkin teminat depozito kapsamında. Su tesisatının sızdırması, kombinin bozulması gibi olağan kullanımdan kaynaklanan hususlara karşı ise güvence teşkil etmiyor. Zira taşınmazın demirbaşını kiracı için yaşanabilir ve faal halde tutmak da kiraya verenin görevleri arasında.

KİRACILAR VERDİĞİ DEPOZİTO İÇİN FAİZ İSTEYEBİLİR Mİ?

Genelde depozitoyu ayrı bir mevduat hesabına yatırma işlemi konut sahipleri tarafından pratikte uygulanmadığı için kiraya verenler depozito bedelini kendi hesaplarında tutuyor. Bu kapsamda kiracılar önce icra takibi başlatarak, takibe itiraz edilirse de sulh hukuk mahkemesinde dava açarak depozitonun iadesini isteyebiliyor. Eğer kiraya veren, depozitoyu mevduat faizi işletilen bir güvence hesabına yatırmamışsa, bu durumda kiracının işletilmeyen faizi konut sahibinden talep etme hakkı da var.

Yani; Örneğin, 2017 senesinde, 2000 lira kira bedeli, 2000 lirada depozito vererek kiralık eve çıkmışsanız, 2022 yılında 5'inci yılınız dolduğu için ev sahibiniz tarafından evden çıkmanız istenirse, evden çıkarken ev sahibinizden 2000 lira depozito bedelinizin 5 senelik süreçte faiz işletilmiş miktarını isteyebilirsiniz. Yani depozitonuzu evden çıkarken 2000 lira + faiz bedeli olarak isteme hakkınız var.

Milyonlarca çiftçiyi ilgilendiriyor! Mazot ve gübre desteğinde şok! Mazot ve gübre desteği hesaplara yattı mı?

Son dakika! Eşi vefat eden kadına 300 bin liralık konut desteği! Bakan Yanık duyurdu!

Elinde euro olanlar hemen bakın! 3 gün sonra euro böyle olacak