Kira

Kiracılar dikkat! Ev sahibi ara zam isterse...

Türkiye'de son 1 senede konut kiralarında yüzde 100'ü geçen artışlar kaydedildi. Bu durumla beraber, ev sahibi kiracı tartışmaları da arttı ve boyut değiştirdi. Şimdi ev sahipleri, kiracılarına ara zam baskısı uyguluyor... Türkiye'de son 1 senede konut kiralarında yüzde 100'ü geçen artışlar kaydedildi

Son dönemlerde gayrimenkul fiyatları ve buna bağlı olarak konut kiralarında yaşanan fahiş yükselişler gündemden düşmüyor. Türkiye'de son 1 senede konut kiralarında yüzde 100'ü geçen artışlar kaydedildi. Bu şartlarda konut sahipleri eksi kiracılarında ara zam baskısı yapmaya başladı. 

 

Kira yükselişlerinde senelik baz kapsamında sıralamada ilk sıraya yüzde 122 ile Antalya yerleşti. Antalya'yı yüzde 112,3 ile megakent İstanbul, yüzde 106,7 ile başkent Ankara ve yüzde 98,2 ile Mersin izliyor.

Peki kiracı ve ev sahipleri arasındaki zam tartışması nasıl çözülür? Kiracıya yapılan ara zam baskısı yasal mı? Kiracılar bu durumda ne yapabilir? İşte ayrıntılar... 

 

Ev kiralarında yaşanan beklenmedik artışlardan sonra yen konut bulmak da daha zor hale geldi, eski kiracı olmak da. Sosyal medya plaformlarında mülk sahibi tarafından tahliye edilmek istenen ek çok kiracının tepkisi gündem olmuş durumda. 

YA EVİ BOŞALT YA DA ARA ZAM YAP BASKISI 

Konut sahipleri, evlerini daha yüksek fiyatlarla kiraya verebilmek amacıyla mevcut kiracılarını çeşitli bahaneler ileri sürerek konuttan çıkarmak için uğraşıyor. Bunda başarılı olamayan mülk sahiplerinin ikinci yöneldiği yol ise ara zam talebi oluyor. 

Kiracı ve konut sahipleri arasında son zamanlarda ortaya çıkan bu sorun, kira tespit ve kira tahliye davalarını da etkiledi. Adliyelerde son aylarda bu konulara ilişkin dava sayıları yükselmeye başladı. 

12 AY BİTMEDEN ZAM YOK 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, ev sahibi ve kiracılar arasındaki tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Kiraz, açıklamasında Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine dikkat çekti. "Zam sadece kira sözleşmesinin sonunda yapılır" diye konuşan Ali Güvenç Kiraz, "Sözleşmede aksi yazsa bile kiraya TÜFE 12 aylık değişim oranı kapsamında zam yapılabilir. Ara zam diye bir düzenleme kanunda yoktur ve ev sahibi de böyle bir şey talep edemez" açıklamasında bulunarak, kiracıların 1 senelik sözleşmenin bitmesini beklemesinin gerekli olduğunu belirtti. 

Kiraz, "Kiracı eğer sözleşme dışında herhangi bir durumla karşı karşıya kalırsa bunu direkt reddetmelidir" dedi ve mülk sahibinin bu ret karşısında kiracıyı rahatsız etmesi halinde olayın mahkemeye taşınabileceğine vurgu yaptı. 

Mülk sahiplerinin 6 aylık sözleşme talep edebileceğini ve bunu uygulayabileceğini dile getiren Kiraz, "Ama 6 ayın sonunda sözleşme kendiliğinden 1 sene uzar. Örneğin ev sahibi 6+6 ay sözleşme uygulayamaz. Burada da yapılacak artış TÜFE oranının daha fazlası olamaz" açıklamasında bulundu. 

KİRALIK SORUNU İÇİN OFİS FORMÜLÜ 

Hürriyet'ten Tuğba Öztürk'ün haberine göre; konut sıkıntısıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Ali Güvenç Kiraz, konut üretiminin geçtiğimiz yıla göre hızlandığına dikkat çekerek, kira yükselişlerinde yaşanan sıkıntının daha süreceğini belirtti. 

"Yabancıya satışın biraz durması lazım. Son olarak yapılan Türk vatandaşlığına başvuru şartında alınacak gayrimenkul değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltilmesi bu durumu biraz frenleyecektir" ifadelerini kullanan Ali Güvenç Kiraz, ofislerin konuta çevrilmesine ilişkin bir düzenlemenin de gelecek gibi göründüğünü belirti. Boş ofis sayısında ciddi bir rakam olduğunun altını çizen Kiraz, bu düzenlemenin de gelecek dönemlere etki edeceğini, 1-2 sene daha durumun sıkıntılı olacağını dile getirdi. 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan da mülk sahiplerinin kiracının tahliyesini isteyebileceği durumları açıkladı. 

Peki o durumlar ne? 

- 2 senede en az 2 defa kere kirayı aksatıp noterden buna ilişkin ihtar almışsa, 

- Ev amacına uygun şekilde kullanılmıyorsa,

- Kat Mülkiyet Kanunu'na uygun hareket edilmiyorsa, 

- Ev sahibinden habersiz çok büyük oranda tadilat gerçekleştirilmişse, 

- Konut sahibi mülke ihtiyacı olduğunu ispatlayabilmişse, 

- 10 sene tamamlanmışsa. 

KİRACILAR, EV SAHİBİNİ DAVA EDEBİLİRSİNİZ 

Adliyelerde pek çok konut sahibi ve kiracı davası olduğunun altını çizen Avukat Göknur Mercan da 'ara zam' tartışmalarına ilişkin "Bu durumun yasal olarak bir karşılığı yok. Bu konularda ara dönemler çok önemli" dedi ve örneğin 5 sene olduysa rayiç bedelden artırım talep edilmesinin normal olduğunu ancak 5 seeden az bir dönemde bunun yapılamayacağını belirtti. Mercan, basıyla karşılaşan kiracılara ev sahibini dava edebileceklerini duyurdu. 

Konutta dolar bazlı yükseliş yüzde 43 oldu! Metrekare fiyatı 624 dolara çıktı!

Ev sahibi kiraya en çok ne kadar zam isteyebilir? Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor!

Kiracılar dikkat! Mahkemeden şok eden karar!