28 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat: Ev sahipleri bunları yapan kiracıyı yerinden kıpırdatamıyor! 

Kiracılar dikkat: Ev sahipleri bunları yapan kiracıyı yerinden kıpırdatamıyor! 

Artan kira ve konut fiyatlarından sonra ev sahibi ile kiracı arasında anlaşmazlıklar yaşanıyor. Bazı ev sahipleri yüksek kira için kiracısını evden çıkarmanın yollarını ararken, kiracılar buna nasıl engel olacağını araştırıyor. 



Türkiye'deki büyük şehirlerde en büyük problemlerin arasında yüksek kiralar yer alıyor. Artan kira fiyatları kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıklarında rekor kırarken bu davalar mahkemelerin en büyük iş yükünü oluşturuyor. Eğer siz de kiracıysanız ve ev sahibinizle aranızda anlaşmazlık varsa bunlara dikkat etmeniz yeterli olabilir. 

Konutta arz talep dengesizliği, enflasyonun artması ve farklı nedenlerle ev sahipleri kiracılarından yüksek oranlarda zam isteyebiliyor. 

HalkTV'deki habere göre, daire kiralarken kiracı ile ev sahibinin haklarını temel alan bir sözleşme imzalanıyor. Öte yandan yasa kapsamında tarafların çeşitli hakları da bu sözleşmede yer alıyor. Eğer ev sahibi ve kiracı arasında herhangi bir nedenle anlaşmazlık olur ise kişiler arasında yapılan sözleşme ve yasayla güvence altına alınan haklar kullanılabilir. İşte bir kiracının hanları...

EV SAHİBİ KİRACIYI İSTEDİĞİ ZAMAN EVİNDEN ÇIKARABİLİR Mİ?

Hak sahibinin kiracıyı istediği zaman evden çıkarma gibi bir hakkı bulunmuyor. Fakat kanunlar çerçevesinde kiracıların çıkması için tahliye talebinde bulunabiliyor. Söz konusu talebin yerine getirilmesi için bazı koşulların bir veya birkaçının sağlanması gerekir. İşte o şartlar:

Bir sene içinde 2 kez kira ödenmezse,

Kiracı konuta zarar verirse,

Kiracı komşuları ile devamlı olarak sorun yaşıyorsa,

Hak sahibi kendisinin ya da birinci derece yakınının söz konusu evde oturacağını ispatlarsa,

10 senelik bir zaman diliminin son 3 ayına girildiğinde ev sahibi kiracısı için tahliye talebinde bulunabiliyor.

Sözleşmede istenilen kira süresi biter bitmez kiracı gönderilmez

Kiracı ve ev sahibi arasında gerçekleştirilen sözleşmenin sona ermesine son 15 gün kala kiracı sözleşmeyi feshetmezse sözleşme bir sene daha geçerli kabul ediliyor. Herhangi bir anlaşmazlık çıkmaz ve kiracı düzenli olarak kira ödemesini yaparsa ev sahibi 10 dolmadan önce kiracıyı evden çıkaramıyor.

Eğer sözleşmesi bitmeyen bir kiracının yaşadığı konutun satışı gerçekleşirse yeni ev sahibi ile kiracı arasında mevcut sözleşmenin koşulları kabul ediliyor. Fakat yeni ev sahibi aldığı eve bir an önce taşınmak isteyebiliyor. Bu durumda tahliye davası açarak kiracıyla olan sözleşmeyi sonlandırabiliyor.

Konutta periyodik denetim kapıda: 81 ilde kentsel dönüşüm ve deprem yasasının temelleri oluşturuluyor! 

Benzin, motorin, LPG'ye yeni zam var mı? Son dakika akaryakıt fiyatlarında deprem! Sürücüler aman dikkat! 


Geri Dön