01 / 05 / 2024

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kiracıya taşınma parası verir mi?

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kiracıya taşınma parası verir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında son zamanlarda taşınma parası anlaşmazlıkları iki taraf arasında yaşanmaktadır. Buna göre, ev sahipleri kiracılara böyle bir ödeme yapmak zorundalar mı? İşte merak edilen detaylar...



Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar kapsamında o kadar geniş bir konu olan bu süreç ve özel olaylar karşısında yapılan hukuki uygulamalar da taraflar arasından kafa karıştırabiliyor. Son zamanlarda bazı kiracılar ev sahiplerinden taşınma parası istemeye başladılar. Bazı ev sahipleri kiracısının evi boşaltması için bu ödemeyi yapmayı kabul ediyorlar. Fakat çoğu ev sahibi bu taşınma parası meselesinin hukuki durumunu merak ediyorlar.

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kiracıya taşınma parası verir mi?

PEKİ TAŞINMA PARASI YASAL MI?

Ev sahiplerinin kiracılara ödemiş oldukları taşınma parasının yasal bir dayanağının olup olmadığı bu paranın DA hangi durumda ödendiği DURUM göre değişebiliyor. Burada esas olan konu evden çıkan kiracının evi neden tahliye ettiğinde kilitleniyor. Eğer ev sahibi kira sözleşmesinin süresi dolmadan kiracıyı evden çıkarıyorsa burada kiracının bir tazminat hakkı doğabilir. Buna dair genel geçer hukuki bir kural olmasa da bazı mahkemelerden çıkan kararlar bulunuyor. Ev sahiplerinin kiracıya taşınma parası vermeleri yasal bulunabiliyor. Fakat, ev sahibinin kiracıyı kafasına göre evden çıkaramayacağı unutulmamalıdır.

Kiracılar evden çıkma karşılığında ev sahiplerinden yüksek miktarlı taşınma parası talep edebiliyorlar. Bunun yasal bir zorunluluğu olmasa da tarafların anlaşması durumunda yasalara aykırı bir durum da oluşmuyor. Ev sahibi kiracıyı evden çıkarıp yerine yeni kiracı bulacak ve daha fazla miktarlı kira geliri elde edecek. Buna göre, ev sahibi kendi menfaati için bunu yaparken kiracısının da  evden çıkmasını sağlamak adına taşınma parası verilebilmektedir.

Yine ev sahiplerinin taşınma parası ödemesi genel bir yasal kaide değildir. Burada önemli olan tarafların anlaşma sağlamasıdır. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise kiracı taşınma parası vermediği için ev sahibini, ev sahibi de taşınma parası istediği için kiracıyı yasal olarak şikayet edemiyorlar.

Ev sahipleri dikkat! Tahliye taahhütnamesi ile kiracı nasıl tahliye edilir?

ATEM Başkanı konut almak isteyenleri uyardı: Konut alırken evdeki bulgurdan olmayın!

Mağdur ev sahibi: Kiracılar sokakta kalsın da ben boş evimin vergisini öderim! 


Geri Dön