19 / 06 / 2024

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kiraya yüzde 100 zam yapabilir mi?

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kiraya yüzde 100 zam yapabilir mi?

Yaklaşık olarak iki senedir uygulanan yüzde 25 kira zam sınırı sonrasında milyonlarca kişi piyasada neler olacağını merak etmektedir. Özellikle kiracılar kira zam sınırının kalması ile ev sahiplerinin ne kadar zam yapabileceğini de merak edip araştırıyorlar.



Konutlarda kira zam sınırının uzatılmaması kiracıları maalesef düşündürmektedir. Bu konu ile ilgili uzman isimler kiracıların paniğe kapılmaması gerektiğini de söylerken, ev sahiplerinin yüzde 100 ya da yüzde 200 zam gibi astronomik zam yapamayacaklarının da altını özellik çizdi.

1 TEMMUZ 2024 TARİHİNDE KALDIRILACAK

Kira artışında yüzde 25 zam sınırı Temmuz 2024 tarihinden itibaren kaldırılacak. Yüzde 25 zam sınırının uzatılmayacak olması kiracıları kara kara düşündürmeye başladı. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre, ev sahipleri ne kadar zam yapabilir?

Konuya ilişkin Avukat Ali Onar, yaptığı açıklama kapsamında yüzde 25 kira zam sınırının kalkması halinde kiracıların karşılaşabileceği durumları anlattı. Onar, vatandaşların paniğe kapılmaması gerektiğinin altını çizerek ev sahiplerinin kafalarına göre zam yapıp fiyatları belirleyemeyeceklerini ifade etti.

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kiraya yüzde 100 zam yapabilir mi?

TÜFE ORANI DİKKATE ALINACAK

Borçlar Kanunu’nda kira tavan artış oranının yer aldığını söyleyen uzman isim, eskisi gibi yıllık enflasyon ortalamasına göre artış oranının belirlenebileceğini dile getirdi. Onar şöyle devam ett; “Eğer herhangi bir yasal düzenleme yapılmaz ise Temmuz 2024 itibariyle yüzde 25’lik tavan oran sona erecek. Esasen, Borçlar Kanunu'muzda kira bedellerinin belirlenmesi için bir 'tavan uygulaması' söz konusu. Bu ne demek? Bir dengenin kurulması, makul bir kira bedelinin belirlenmesi için Borçlar Kanunu'muzda kira artış oranı mevcut; yani günlük deyimle enflasyonun 12 aylık ortalaması alınacak. Temmuz ayında kira sözleşmesi sona eren bir kiracı için bakılacak ilk kriter, eğer kira sözleşmesinde bir hüküm yok ise 12 aylık enflasyon ortalaması alınacak. Takriben yüzde 70.9 gibi bir rakam olması öngörülüyor. Bunu aşması mümkün olmayacak”

Onar’ın bu açıklamasına göre ev sahipleri kiralar üzerinde astronomik zamlar yapamayacak. Taraflar arasında kira bedelinin artışı için bir bedel belirlenmediyse rakamlar aylık ortalama ile belirlenmiş olacak.

Kira vergisine zam paketten çıkarıldı: Kira geliriyle geçinen ev sahiplerini vuracaktı! 

Ev sahipleri şimdiden kira zamlarını yapmaya başladı: Yüzde 25 sınırı kalkınca ne olacak?

Kiracıların zam çıkmazı: Ev sahibini mahkemeye vermek yerine yeni ev tutsam, daha fazla kira ödeyeceğim!

Yüzde 25 kira sınırının sonuçları: Ev sahipleri ya evlerini boş tutuyor ya da değerinin 2 katı kiraya veriyor! 


Geri Dön