Kira

Kiracılar dikkat! Ev sahiplerinden akıl almaz taktik! Duyan şaşkına dönüyor!

Ev sahipleri, yüksek kira taleplerini kabul etmeyen kiracılarını evden çıkarmak için bu defa da banka hesaplarını kapatarak ‘Kiramı ödemedin, evi tahliye et’ yöntemine başvuruyor. Peki, böyle bir durumla karşılaşan kiracılar ne yapmalı? Konut sahipleri ile kiracılar arasında birçok sorun yaşandığını dile getiren Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, yükselen kiraların uzun bir süredir ev sahipleri ile kiracıların arasını açmış durumda olduğunu belirterek, kira davalarında büyük bir artış olduğunu dile getirdi

Ev sahipleri, yüksek kira taleplerini kabul etmeyen kiracılarını evden çıkarmak için bu defa da banka hesaplarını kapatarak ‘Kiramı ödemedin, evi tahliye et’ yöntemine başvuruyor. Konut sahipleri ile kiracılar arasında birçok sorun yaşandığını dile getiren Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, yükselen kiraların uzun bir süredir ev sahipleri ile kiracıların arasını açmış durumda olduğunu belirterek, kira davalarında büyük bir artış olduğunu dile getirdi. Son zamanlarda ev sahiplerinin çok değişik yöntemlerle kiracıyı tahliye etmeye çalıştığının görüldüğünü söyleyen Şule Alp, bunlardan en ilgincinin de banka hesaplarını kapatma yöntemi olduğunu kaydetti.

Söz konusu bu yöntem hakkında bilgi veren Şule Alp, “Ev sahibi ‘Kiram ödenmiyor’ demek için kiranın ödendiği banka hesabını kapattığını söyleyerek, hesap kapatıldığı için kirasını ödeyemeyen veya kira ücretini gönderdiği halde ödenmediğinin farkında olmayan kiracının ev sahibi tarafından ‘Kiramı ödemedin, evi tahliye et’ ihtarnamesiyle karşılaştığını kaydetti.

‘Posta yolu ile ödeme yapabilirsiniz’

Peki, bu şekilde bir durumda kiracı nasıl bir yol izlemeli? Kiracılara bazı önerilerde bulunan Şule Alp, ev sahibinin sözleşmede yazan banka hesabını kapatması durumunda yeni banka hesabını kiracısına bildirmesi gerektiğini belirterek, eğer hesap bilgisini ısrarla paylaşmıyorsa kiracıların posta hesabı ile ev sahibi adına ödeme yapabileceğini ya da mahkemeye müracaat ederek ödeme yeri tayin edilmesini isteyebileceğini kaydetti.

Böylesi bir durumda mahkemenin gerçekten ev sahibinin gerekli hususları yerine getirip getirmediğine bakacağını ve kiracının kira ödemelerini isteği dışında ödeyememesi hali olup olmadığını araştıracağını kaydeden Şule Alp, eğer kiracı, kiranın ödendiği hesabın kapatılmasından sonra uzun bir süre hiçbir adım atmamışsa ve sonrasında hesabın kapatıldığını fark etmediğini beyan ediyorsa, mahkemenin bu durumun hayatın olağan akışına uygun olmayacağı değerlendirmesinde bulunabileceğini söyledi.

Yani kiracının kusurlu olduğuna hükmedebileceğini kaydeden Şule Alp. bu sebeple kiracıların ödemelerini dikkatli bir şekilde yapmalarında yarar olduğunu da söyledi.

Açıklamasında kiranın ödenmemesinin mal sahibine doğrudan tahliye hakkı vermediğine de dikkat çeken Şule Alp, kiranın ödenmemesi durumunda öncelikli olarak mal sahibinin ihtar çekmesi, hatta ihtarlı ödeme emri gönderip 30 gün süre vermesi gerektiğini söyledi. Bu süre içinde kiracının ödemeyi yapmasının yeterli kabul edildiğini söyleyen Şule Alp, bunun yapılmaması durumunda 30. gün temerrüt durumu oluşacağını da kaydetti.

Kiracı hangi durumlarda çıkarılır?

Şule Alp, kiracının tahliyesi için gerekli durumlar hakkında da bazı bilgiler verdi. Kira ödemeyen kiracı için sadece kira bedelinin tahsilinin icra yolu ile yapılabileceğini kaydeden Şule Alp, bunun haricinde kira ödemeyen kiracının tahliyesi isteniyorsa mevzuatta genel olarak bunun üç yolu olduğunu söyledi. Bunların aynı kira yılı içerisinde 2 haklı ihtarda bulunarak yıl sonunda kiracı tahliye davası açmak, kiracıyı temerrüde düşürerek kiracı tahliye davası açmak, kiracıya karşı tahliye ve ödenmemiş bedeller talepli icra takibi başlatma olarak sıralanabileceğini söyleyen Alp, kiralanan taşınmazda en az 1+10 yıldır ikamet eden kiracıya karşı tahliye davası açılabileceğini söyledi.. Kiralayan kişinin ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının ihtiyaçları sebebiyle taşınmazın tahliyesi davası açılabileceğini de kaydeden Alp, "Kiralanan taşınmazda yapılacak tadilat nedeniyle tahliye mümkün olabilir. Kiracıdan alınacak tahliye taahhütnamesi ile tahliye mümkündür.” dedi.

2023 yılı Ocak ayı kira artış oranı belli oldu mu? Bu ay kiralara yüzde kaç zam yapılacak?

Lojman kiraları ne kadar oldu? 2023 rakamları tek tek açıklandı! Lojmanda oturanlar hemen bakın!

Türkiye'nin yüzde kaçı ev sahibi?