27 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Evi su basarsa kiracı mı yoksa ev sahibi mi masrafı öder?

Kiracılar dikkat! Evi su basarsa kiracı mı yoksa ev sahibi mi masrafı öder?

Kirada bulunan evi su basması durumunda ortaya çıkacak olan masrafın kim tarafından ödenmesi gerektiği taraflar arasında merak edilmektedir. Ev sahibinden bu masraflar istenebilir mi? İşte haberin ayrıntıları...



Son zamanlarda günümüz şartlarında kiracılar ve ev sahipleri arasında birçok anlaşmazlıklar olabiliyor. Kiracılar ile ev sahipleri arasında genellikle masraflar sorunlar yaşanabiliyor. Taraflar masrafları ödemekten kaçınıyorlar. Ancak bunun yasal olarak uygulaması bulunuyor ve hangi masrafları kimin karşılayacağını kanunlar belirlemektedir. Evi su basması durumunda karşılaşılacak olan masrafın kime yazılacağının hukuki durumu nedir?

EVİ SU BASARSA NE OLUR?

Bu süreç kapsamında bir evi su basması çok ciddi bir problem yaşanabiliyor. Su baskını ilşe karşılaşan evde çok büyük maddi hasar meydana geliyor. Öncelikle o evdeki eşyalar zarar görüyor. Su basmasından dolayı taban malzeme kullanılmaz hale geliyor. Su baskınının boyutuna göre alt kata da sızma oluyorsa masraflar katlanıyor. Bu durumda olan ev kirada ise o zamanda  masrafların kimler tarafından ödeneceği konusunda sıkıntı yaşanabiliyor.

 Kiracılar dikkat! Evi su basarsa kiracı mı yoksa ev sahibi mi masrafı öder?

Kiradaki evde bir masraf ortaya çıkıyorsa bu masrafın nedeninin önce tespit edilmesi gerekiyor. Su basma olayında bu su baskınının neden olduğuna bakılır. Eğer kiracının herhangi bir kusura veya ihmali varsa ortaya çıkan tüm masrafı kiracı ödemek zorunda kalıyor. Ev sahibi bu durum karşısında tek kuruş bile ödeme yapmaz.

usakgundem.com'da yer alan habere göre; Su baskını evdeki tesisatın kullanıla kullanıla eskiyerek yıpranmasından kaynaklanıyorsa o zaman işler değişecektir. Tesisat kaynaklı ortaya çıkan su baskınında kiracının bir dahli yoktur. Dolayısıyla masrafın muhatabı da ev sahibi olacaktır. Ev sahibi tüm masrafı karşılamak zorundadır. Hatta kiracının zarar gören eşyaları da ev sahibi tarafından karşılanır.

Şiddetli yağmur nedeniyle evi su basması durumunda ise devlet tarafından çeşitli yardımlar yapılıyor. Fakat bu süreçte orada da su baskınının asıl nedeni tespit edilmeli ve ona göre hareket edilmesi gerekiyor.

EV SAHİBİ HAKLARI 

Bir ev sahibi, her yeni kira sözleşmesi durumunda  kanunlar çerçevesinde belirlenmiş sınırlar oranında zam yapabilir. Ev sahibinin kiracıya karşı olan haklarından dolayı biri de kanun çerçevesinde belirlenmiş durumlarda ise kiracıyı evden çıkarabilmesidir. Ev sahibi, kiradaki evini satabilir.

Kiracılar aman dikkat! Konut sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi?

Ev sahibinin depozitoyu iade etmesi için ne yapmak gerekir? İşte merak edilenler!

Kiracılar aman dikkat! 10 sene dolduğunda evden çıkarılabilir misiniz? SON DAKİKA ŞOKU! 

Kiracılar mutlaka yapmalı! Ev sahipleri tazminat ödeyecek!


Geri Dön