27 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi olmayanlar kiracı evden hemen çıkarılırlar mı?

Kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi olmayanlar kiracı evden hemen çıkarılırlar mı?

Kira sözleşmesi olmayan kiracıların yaşayabilecekleri sıkıntılı durumlar ev sahibi ve kiracılar aeasında merak edilen konular arasında yer alıyor. Bir kiracının kira sözleşmesi yoksa ev sahibi kiracıyı hemen evden çıkarabilir mi? İşte haberin detayları...



Yapılan kira sözleşmesi bir ev sahibinin de kiracının da aralarında gerçekleşen yasal güvencesidir. Bu yasal güvence kapsamında taraflara çeşitli kanuni haklar verilmekte ve hem ev sahibi hem de kiracı kira sözleşmesi ile kanun koruması altına alınırlar. Kira sözleşmesinin olmaması durumunda ise özellikle kiracılar büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu duruma yine de onun da bir çözüm yolu bulunuyor. Kiracılar kira sözleşmesine sahip değillerse ne ile karşılaşırlar?

YASALARA GÖRE HAREKET EDİLMEYEBİLİR

Buna göre, kira sözleşmesi yasalara göre şekli belirli bir kategoride olmak zorunda değildir. Yani illa ki kira sözleşmesi yazılı bir şekilde olacak diye bir kural yoktur. Fakat, yazılı kira sözleşmeleri kiracılar için tapu kadar güvenilir belgelerdir. Ancak bu belgenin yazılı olmayışı kiracılar için kapıları kapatmaz ve olumsuz bir sonuç dğurmaz. Kira sözleşmesi yazılı olabildiği gibi sözlü de olabilir. Buna göre sözlü kira sözleşmesinin nasıl olacağının çerçevesi ise yine kanunla kaydedilmiştir.

 Kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi olmayanlar kiracı evden hemen çıkarılırlar mı?

usakgundem.com'da yer alan bilgilere göre; Ev sahibi ile kiracı arasında belirli bir kurallar çerçevesinde yapılan kiracılık ilişkisi varsa kira sözleşmesi de var demektir. Yazılı olarak kira sözleşmesi olmasa da bu sözleşme kurulmuş olur. Ancak yasalar sözlü kira sözleşmesinin varlığının kiracı tarafından ispatını istemektedir. Bunun ispatı da ev sahibine gönderilen para, para gönderildiğine dair ev sahibine atılan mesajlar, kira ödemelerine şahitlik eden birileri, evde oturduğuna ilişkin komşu beyanları ile mümkün olabilmektedir.

Öte yanda, kira sözleşmesinin yazılı olarak olmayışı ev sahibine kiracıyı hemen evden çıkarabilme hakkı vermeyecektir. Kiracı sözlü kira sözleşmesinin olduğunu kolay bir şekilde ispat edebilir ve du durumda ise ev sahibinin elinden bir şey gelmez ve kiracıy evden çıkaramaz. Zorunlu olarak kiracı ile anlaşma yoluna gidecek olan ev sahibi bu açıdan kira sözleşmesinin yazılı şeklinin olmayışına güvenmemelidir.

Günlük kiralamada yeni dönem! Piyasaya doping olacak

Depremzede kiracılar da ev sahibi olabilecek!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Dava oranı yüzde 80 düştü!

 


Geri Dön