Kira

Kiracılar dikkat! Kira tespit ve tahliye davası aynı anda açılabilir mi? 

Milyonlarca kiracının merak ettiği kira tespit davasının tahliye davası ile beraber açılıp açılmayacağı konusunu ünlü avukat Tarık Çakmak sosyal medya hesabından açıkladı.

Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan gerilim her geçen gün artıyor. Gündemden bir gün bile düşmeyen ev sahibi kiracı olaylarında kira bedelleri olayın ana konusunu oluşturuyor. Kirasını ödemeyen ve ödeyemeyen kiracılar için ev sahibi  sözleşmeye göre evi tahliye etmesini isteyebiliyor. Kiracılar ise tahliye tavası ile kira tespit davasının aynı anda açılıp açılmayacağını merak ediyor.  Ünlü avukat Tarık Çakmak sosyal medya hesabı X'ten 'Kira tespit ve tahliye davası aynı aynda açılabilir mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte merak edilen o soru ve takipçilerden gelen yorumlar...

Av.Tarık Çakmak @avtarikcakmak

 KİRA TESPİT VE TAHLİYE DAVASI AYNI ANDA AÇILABİLİR Mİ?

Kiraya veren ile kiracı arasındaki kira bedelinin arttırılmasına ilişkin görüşmeler, ihtiyaç iddiasının samimi olmadığını göstermez.

Ankara BAM 15. HD
2019/3086 E
2020/599 K

Kiraya verenin, kanuni hakkını kullanarak kira bedelinin artışını talep etmesi veya kira tespiti isteminde bulunması tahliye talebinin kabulüne engel oluşturmaz ve ihtiyacın samimi olmadığını göstermez. Bu sebeple her iki dava aynı anda açılabilmektedir. 

 "...Kiraya veren-malik ile davalı arasındaki kira bedelinin arttırılmasına ilişkin görüşmeler davacının ihtiyaç iddiasını bertaraf etmez. Kiracının, kiralananın ihtiyaç için kullanılmaması durumunda TBK’nun 355.maddesindeki ihtiyaç nedeniyle tahliye sonrasındaki yeniden kiralama yasağına ilişkin hükümlere dayanarak talepte bulunabileceği de gözetildiğinde, davanın kabulüne karar verilmesi gerektiğinden davacı vekilinin istinaf başvurusunun kabulüne ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur..."

Ev sahipleri dikkat! İşte dava açmadan önce kira sözleşmesinde incelenmesi gereken hususlar!

Kira krizinin asıl etkeni yüzde 25 değil: Avukattan 'TBK'deki hükümlerin yenilenmesi, değişmesi gerekiyor' açıklaması!