28 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Kira zammı enflasyonun üzerine çıktı! Kira fiyatlarını duyanlar adeta çıldırdı!

Kiracılar dikkat! Kira zammı enflasyonun üzerine çıktı! Kira fiyatlarını duyanlar adeta çıldırdı!

Fahiş kira zamları enflasyonu da körüklüyor. Yıllık enflasyon yüzde 61,5 olarak gerçekleşirken, gerçek kira endeksi yüzde 95’lik oranla enflasyonun üzerinde arttı. Aylık artış ise yüzde 9,5 oldu.



Enflasyonla mücadele kapsamında faiz silahını çeken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, (TCMB) yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 58 olarak öngördü. Eylül ayında yıllık yüzde 61,5’e ulaşırken, konut sahiplerinin kira fiyatlarına yaptığı fahiş zamlar enflasyonu da aştı.

Dünya gazetesinden Hamide Hangül’ün haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan belirlemelere göre, gerçek kira endeksi, 2023’ün eylül ayında, 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 95,03 oranında arttı. Aylıkta yüzde 9,5, yıl başından bugüne kadar da yüzde 59 oranında arttı. TÜİK verilerine göre, enflasyon, Eylül 2023’te bir önceki aya kıyasla yüzde 4,75, 2022’nin aynı ayına kıyasla yüzde 61,53 oldu. Dolayısıyla gerçek kira artış oranı, yıllık ve aylık enflasyonun da üzerinde gerçekleşti.

Bu durum, konut sahiplerinin kiralara enflasyon hedefinin 37 puan, yıllık enflasyonun 33,5 puan üzerinde zam yaptığını gösterirken, konut grubu, aylık yüzde 5,76’lik zamla beraber, eğitim ve alkollü içecekler tütünden sonra en fazla artış gösteren 3’ncü grup oldu. TCMB, eylül ayı enflasyon raporunda ise kira alt grubunun, son 4 aydır gözlenen artış eğiliminin güçlendiği belirtildi.

Kiracılar dikkat! Kira zammı enflasyonun üzerine çıktı! Kira fiyatlarını duyanlar adeta çıldırdı!

KİRALAR HİZMET ENFLASYONUNU KATILAŞTIRIYOR

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda gerçekleştirdiği sunumda, kiraların hizmet enflasyonunu etkilediğine vurgu yapmıştı. Erkan, şunları söylemişti: “Kiralardaki yükseliş eğilimi hizmet enflasyonundaki katılığı en fazla etkileyen etkenlerden biri durumuna gelmiştir. Hizmet sektörünün genelini kapsayan enflasyondaki ataletin kırılması, beklentilerin düzelerek tekrar çıpalanmasına bağlıdır.”

Kiracılar dikkat! Kira zammı enflasyonun üzerine çıktı! Kira fiyatlarını duyanlar adeta çıldırdı!

BAZI BÖLGELERDE 200 BİN LİRA

Öte yandan, emlak platformlarından yapılan belirlemelere göre, İstanbul’da semtine göre değişmekle beraber en düşük kiralar 12-14 bin liradan başlıyor ve 200 bin liraya kadar çıkıyor. İstanbul Levent de 25 bin liradan başlayan kiralar, lüks bölge ve dairelerde 150-200 bin liraya kadar tırmanıyor. Bakırköy’de fiyatlar 27 bin lira ile 120 bin lira bandında seyrediyor. Ataköy’de 23 bin lira ile 80 bin lira, Şişli’de 20 bin ile 90 bin lira, Mecidiyeköy’de 18 bin lira ile 75 bin lira ve aynı zamanda, Florya’da ise 30 bin lira ile 120 bin lira arasında farklılık gösteriyor.

Zeytinburnu’nda ortalama 12 bin liradan başlayan kiralar, 69 bin liraya kadar yükseliyor. Lüks, deniz manzaralı konutlarda bu rakam 200 bini buluyor. Bahçelievler’de ortalama 14 bin lira ile 55 bin lira, Başakşehir’de 15 bin ile 67 bin lira, Beylikdüzü’nde 10-12 bin lira ile 55 bin lira arasında çıkarken, Yakuplu’daki lüks villalarda ise 75 bin liraya kadar yükseliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan konut ve kira fiyatlarına ilişkin şoke edecek açıklama! Resmen açıkladı!

Faturası kabarık gelenlere müjde! Faturanızı yarı yarıya düşüren detay ortaya çıktı! İşte o formüller...

Az önce resmen açıklandı! Başvuruyu eksiksiz yapanlar IBAN numarasına ilk ve son kez bin TL yatacak!


Geri Dön