25 / 05 / 2024

Kiracılar dikkat! Kiracılar tadilat yaptığı zaman masrafı kiradan düşebilir mi?

Kiracılar dikkat! Kiracılar tadilat yaptığı zaman masrafı kiradan düşebilir mi?

Kiralık evlerde yapılan tadilatlar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirebiliyor. Buna göre, bir kiracı tadilat masrafının kiradan düşme hakkına sahip midir?



Kiralık evlerde yaşanan anlaşmazlıklar içerisinde tadilat masrafları da önemli bir detay olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre, bir evde tadilat yapılması halinde kiracı tüm masrafların ev sahibi tarafından karşılanmasını isteyerek ödediği masrafları kiradan düşmektedir. Fakat, ev sahibi ise kira gelirinde herhangi bir kesinti yapılmasını istemeyebilir. Bu durumda ise iki taraf arasında anlaşmazlık yaşanıyor ve sorunun çözümü için hukuki süreçlere başvuruluyor. Tadilat masrafının tahsilinin yasal boyutu nedir? 

EV SAHİBİ TADİLAT MASRAFINI KARŞILAMAK ZORUNDA MI?

usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Ev sahibi ile kiracı kira sözleşmesi ile anlaşma yaptıklarında karşılıklı olarak bir takım sorumluluk altına girmektedirler. Kiracı nasıl ki ev sahibine zamanında kira ödemesi yapmak zorunda ise ev sahibi de kiracıya barınabileceği bir ev temin etmek zorundadırlar. Evde meydana gelen bozulmaları bundan dolayı ev sahibi düzeltmek ve kiracıya sunmak zorundadır. Örneğin evin elektrik tesisatı bozulmuş ve kiracı bu imkandan mahrum kalmış ise ev sahibi bunu acilen düzeltmek zorundadır. Fakat, burada hayati bir detay bulunuyor. Eğer elektrik tesisatı kiracının kusuru nedeniyle arızalanmış ise o zaman kiracı bu masrafları karşılamak zorundadırlar.

Kiracılar dikkat! Kiracılar tadilat yaptığı zaman masrafı kiradan düşebilir mi?

KİRACININ ÖDEMESİ GEREKEN TADİLAT MASRAFLARI NELERDİR?

Öte yandan, kiracıların ödemesi gereken tadilat masrafları da bulunuyor. Bunların tespit edilebilmesi için iki detay bulunmaktadır. Kiracının kusuru nedeni ile meydana gelen tüm masraflar tartışmasız bir şekilde kiracıya ait oluyor. Ev sahipleri bu ödemeleri yapmak zorunda değiller. İkinci detay ise bir tadilatın zorunlu olup olmamasına göre belirleniyor. Kiracının yaptığı tadilat eğer yapılmazsa evin kullanımında kiracı bir eksiklik yaşamayacaksa bu tadilatlar keyfidir ve kiracı bunun masraflarını karşılamak zorundalar. Örneğin evde kullanılabilir bir mutfak dolabı varken kiracı bunu değişirse parasını ev sahibinden talep edemez.

Kiracılar ev sahipleri ile herhangi bir sorun yaşamak istemiyorlar ise yapmaları gereken eğer evde tadilat yapılacaksa bunu ev sahibinin izni ile yapmalarıdır. Ev sahibinin yazılı onayı da alınırsa ödemenin kim tarafından yapılması gerektiği konusunda en küçük bir sorun yaşanmaz.

 


Geri Dön