Emlak Konut

Kiracılar dikkat! Kiraya çıkmadan önce bu raporu mutlaka isteyin!

Deprem felaketi sonrası konutların sağlamlığı daha fazla sorgulanıyor. Artık kiracılar eve çıkarken veya ev alacaklar satış sürecinde binanın risk tespit raporunu soruyor. 8 ve 7

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen 7.8 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük deprem nedeniyle 11 kent yıkıma uğradı. Meydana gelen felaket sonrasında 50 bine yakın insan ölürken 100 binden fazla insan yaralandı.

Deprem felaketinden etkilenen 11 kentte, 830 bin 783 binadaki 3 milyon 273 bin 605 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı.

Hasar tespit çalışması tamamlanan 105 bin 794 binadaki 384 bin 545 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık binalar olduğu öğrenildi.

İşte konuya ilişkin tüm merak edilenler...

24 bin 464 binadaki 133 bin 575 bağımsız birimin orta hasarlı bina sınıfına girdiği tespit edildi. 205 bin 86 binadaki 1 milyon 91 bin 720 bağımsız birimin az hasarlı, 407 bin 786 binadaki 1 milyon 409 bin 654 bağımsız birimin ise hasarsız bina sınıfına girdiği tespit edildi.

 Depremle beraber yaşanılan konutlar daha fazla sorgulanmaya başlandı. Bina güvenliği şu an pek çok insanın öncelikli gündemi haline geldi.

Ev satın alma veya kiralamalarda da artık fiyattan sonra binanın sağlamlığı soruluyor. Ev sahiplerinden inşaat firmalarından ve emlakçılardan konutun sağlamlığıyla ilgili belge isteniyor.

TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, "Artık ev alacak vatandaşlar da kiracılar da hatta şu anda mevcutta oturanlar bile inşaat firmalarını arıyorlar 'Buranın inşaatı nasıl yapıldı? İnşaat yapılırken fotoğrafları falan mevcut mu? Depreme dayanıklı raporunuz var mı?' gibi taleplerde bulundular." İfadelerini kullandı.

Uzmanlar, ev kiralamak veya satın almak isteyenlerin söz konusu ev için mutlaka bina risk tespit raporunu istemeleri gerektiği konusunda uyardı.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI

Öte yandan, deprem sonrası fahiş kira artışları yaşanıyor. Özellikle Mersin, Konya gibi kentlerde birkaç kata varan yükselişler oldu.

İstanbul'da ise özellikle fay hattına uzak olduğu düşünülen ilçelere olan talepte artış yaşandı.

Çiftçilere yeni destekler geliyor! Başvurular başladı! Bu parayı hemen alın!

Elektrikli araçlarda ÖTV bayramı! Yeni ÖTV düzenlemesiyle çok sayıda elektrikli otomobilin fiyatı düşecek!

EYT'ye başvuru sürecinde nelere dikkat etmek gerekiyor? Başvuru yapmadan önce mutlaka bakın!