28 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Kombi bozulursa masrafı kim öder?

Kiracılar dikkat! Kombi bozulursa masrafı kim öder?

Kiralık evlerde bulunan kombinin bozulması durumunda meydana gelen masrafın kimin ödeyeceği merak edilmektedir. Yaşanan bu sıkıntılı durumda ev sahibi mi yoksa kiracı mı bu masrafı karşılar? İşte haberin detayları...



Son zamanlarda kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan sıkıntılar her geçen gün gündemdeki yerini korumaktadır. Buna göre, ev sahipleri ile kiracılar arasında bozulan kombinin masrafını kimin ödeyeceği de gündeme gelebiliyor. Böyle bir durumda taraflar masrafları karşılamayı pek istemiyorlar. Kiracı ek bir maliyeti karşılamayı istemiyor, ev sahibi ise kira gelirinin düşmesini istemiyor. Karşılaşılan bu meselenin oldukça basit bir çözümü mevcut. Buna göre, bozulan bir kombinin masrafının kime ait olduğu ve ödemeyi yapacak olan kişiyi tartışmasız olacak bir şekilde belirleyebiliyor.

KİMİN ÖDEYECEĞİ ASLINDA BİLİNİYOR!

Borçlar Kanunu’nun 317. maddesine göre kiralanan yerin temizlik ve bakım giderleri kiracı tarafından karşılanır. Bundan dolayı da bozulan kombinin temizliğinden ve bakımından kiracı sorumludur. Fakat, parça değişikliği, tamir veya yenileme gibi bir durum olduğunda kombinin tüm masrafları genel itibari ile ev sahibinin olacaktır.

 Kiracılar dikkat! Kombi bozulursa masrafı kim öder?

TEKNİK SERVİS İNCELEMELİ

Kombi bozulması durumunda öncelikle yapılması gereken bu arızanın neden kaynaklandığının tespit edilmesidir. Fakat bunu ne ev sahibi ne de kiracı kendi kafasına göre belirleyemez. Bunun için teknik servislerden yardım alınmalıdır. Bu kapsamda teknik servisin yapacağı kontrol ile kombinen neden bozulduğu net bir şekilde tespit edilebilir. Böylece ortaya çıkacak masrafın kim tarafından karşılanacağı da tartışmasız bir şekilde ortaya çıkar.

KİRACININ KUSURU VARSA EV SAHİBİ ÖDEMEZ

Öte yandan, kiracı kombinin bakımlarını periyodik bir şekilde  yaptırmamış ise  çıkacak arızadan kiracı sorumludur.  Ancak yapılan incelemede arızanın kiracıdan kaynaklı olmadığı, kombinin kendisinden kaynaklandığı tespit edilirse o zaman masrafı ev sahibi ödeyecektir.

Buna göre ise ev sahipleri ile kiracıların ileride sorun yaşamamaları için demirbaşlar hakkında kiralama sürecinde karar verilmelidir. Kiracı tam çalışır bir kombi devraldığını kontrol etmelidir. Eğer bu kontrol yapılmazsa ilerleyen bu zamanda   çıkacak bir arıza durumunda  muhtemelen kusuru olmadığı bir arızanın masrafını karşılamak zorunda kalacaktır.

Kışın kombi kapatan kat maliklerine uyarı: Komşunuz dava açıp, zarar talebinde bulunabilir

Ev sahibi ve kiracılar bunu merak ediyor! Kombi, petek bakımı, çatı tadilatı masrafları kime ait? İşte cevabı...


Geri Dön