Kiracılar dikkatli olun! Ev sahibiniz kiraya yüzde 100 zam yapabilir...
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılı süreçler ve buna göre kira zamları konusunda tarafların karşı karşıya gelmelerine neden oluyor. Bu süreçte ise bazı ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırlamasını kolaylık ile aşıp kiracıları da borçlu çıkarabiliyorlar.
Ev sahipleri son 2 senedir kiraya yüzde 25’ten fazla yasal zam yapamaz durumdalar. Bu da gelirlerinde enflasyon karşısında ciddi bir kayıp meydana getiriyor. Ne yapacaklarını kara kara düşünen bazı ev sahipleri ise bu yasal zam sınırını aşmanın yöntemini buldular. Hatta kiracılar bu yöntem ile ev sahiplerine borçlu bile çıkabiliyorlar. Tamamen yasal olan yöntem ile kiracılar da ney ile karşı karşıya kaldıklarına inanamıyorlar.
EV SAHİBİ MAHKEMEYE BAŞVURUYOR
Ev sahipleri kira fiyatlarına son 2 senedir sadece yüzde 25 oranında zam yapmak durumunda kaldılar. Düşük kira aldıklarını iddia eden ev sahipleri kiracılardan daha fazla zam talep ettiklerinde kabul görmüyorlar. Bunun üzerine son çare olarakta mahkemenin yolunu tutmuş oluyorlar. Bu süreçte arabulucu aşamasının da geçilmesi gerekiyor. Bu aşamayı geçen ev sahipleri kiracı aleyhinde kira tespit davası açmaya başladılar.
KİRA TESPİT DAVASI AÇILIYOR
Kira tespit davasının açılması ile birlikte eğer kiracı o evde 5 yılı doldurmuş ise kira bedeli yeniden tespit ediliyor. Ancak kiracı 5 yılı doldurmamış ise mahkeme bu davayı hiç görüşmeden reddediyor. Buna göre, 5 yıl süresi aşıldığında ise mahkeme heyeti bir bilirkişi ataması da yapıyor. Bilirkişi de evin bulunduğu muhiti, fiziksel durumunu, emsal kira bedellerini değerlendirerek bir kira fiyatı belirliyor ve son iki yılda kira fiyatına enflasyonun altında zam yapıldığı için bu kira bedeli mevcut kiranın çok üzerinde çıkıyor. Mahkeme ise bu belirlenen yeni kira bedelinde yüzde 10 seviyelerinde indirim uygulayarak yeni kirayı belirliyor.
Kiracılar mahkeme sürecinin uzun süreceğinden dolayı ev sahiplerinin bu yola başvurmayacaklarını düşüyorlar ama çok büyük bir yanılgı içerisine giriyorlar. Mahkemenin sonuçlandıktan sonra kira bedeli değişmiyor. Mahkeme 2 yıl sonra dahi sonuçlansa yeni kira bedeli mahkemenin açıldığı günden itibaren geçerli oluyor. Bu şekilde kiracı bir anda geçmiş döneme ait kira borcu ile karşı karşıya kalıyor. Mahkemenin 2 yıl sürdüğü hesaplanırsa kiracı o 2 senenin kira farkını ev sahibine ödemek zorunda kalmaktalar.
Kira tespit davasında kiracının cevap dilekçesindeki beyanı şaşırttı!
Kira artışında kuzu pirzola artış oranını baz alan ev sahibi ağızları açık bıraktı!