31 / 08 / 2024

Kiracılar girdap içinde! Ne ev bulunabiliyor ne de taşınabiliyorlar! Maliyeti 150 bin TL...

Kiracılar girdap içinde! Ne ev bulunabiliyor ne de taşınabiliyorlar! Maliyeti 150 bin TL...

Kirada zam sınırının kalkması, kiracı-ev sahibi anlaşmazlıkları ve kentsel dönüşümden dolayı vatandaşlar kiralık ev bulmakta zorlanıyor. İstanbul'da bir evin taşınma maliyeti 150 bin TL oldu.



Ülke genelinde barınma krizi büyük problem haline gelirken vatandaşlar ne bütçelerine göre ev alabiliyor ne de kiraya çıkabiliyor. Taşınma maliyetleri de almış başını gidiyor. İstanbul'da 3+1 bir daire için ortalama 150 bin TL’yi buluyor. 

SATILIK VE KİRALIK KONUT PİYASASININ YENİ SORUNU

 Hem kiralık hem de satılık konutlarda yaşanan sıkıntılara bir de 'taşınma maliyeti' eklendi. Vatandaş kendisine uygun daireyi bulsa da, sadece taşınmak için ödenen ücret cep yakıyor.

Tüm bu ödemeler depozito, peşin kira, emlakçı bedeli, nakliye ve boya badana gibi giderleri kapsıyor. Bu da İstanbul'da 3+1 bir daire için ortalama 150 bin TL’yi buluyor.

Kiracılar girdap içinde! Ne ev bulunabiliyor ne de taşınabiliyorlar! Maliyeti 150 bin TL...

TAŞINMA MALİYETİ NASIL HESAPLANIR? TAŞINMA MALİYETİ HESAPLAMA 2024

Emlak ilan portalı sahibinden.com’un ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) hazırladığı rapora göre; İstanbul’da metrekare kira bedeli ortalama 233,3 TL. Maliyetler bu rakamdan yola çıkarak hazırlanmakta. 

YENİ KİRA: Buna göre 3+1 ev için ortalama 25 bin TL kira olduğunu  düşünürsek, Taşınırken ilk kira peşin ödeneceği için 25 bin TL ilk maliyet olarak öne çıkıyor.

DEPOZİTO: Yasalara göre ev sahiplerinin kiracılarında en çok 3 kira bedeli kadar depozito isteme hakkı var. Piyasada genel kabul ise 1 ya da 2 kira bedeli kadar. 2 kira bedeli depozito istenmesi halinde 50 bin TL’lik bir ödeme yapılıyor.

EMLAKÇI KOMİSYONU: Emlakçılar kiralama hizmeti karşılığı bir kira bedeli + KDV alıyor. 25 bin TL kira için ödenecek komisyon 30 bin TL oluyor.

NAKLİYE: Taşınma mesafesine, evin büyüklüğüne göre rakamlar değişse de ortalama fiyatlar şöyle; 3+1 bir evi yakın ilçeler arasında ortalama 25 bin TL’ye taşıyorlar. Eğer mesafe uzayacaksa 30 bin TL’ye kadar çıkıyor.

BOYA-TADİLAT: Verdiğimiz örnekteki kira bedeli ile sıfır bir eve taşınmak zor. 2. el eve taşındığınızda da boya badana ve ufak tadilatlar için 20-30 bin TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor. Banyo, mutfak, parke, kapı değişimi gibi derin tadilatlara ihtiyaçlar varsa rakamlar bunun çok üzerine çıkıyor.

 

Konut piyasasında indirimler başladı ama 'tık yok' diyen ünlü gazeteci tarih vererek açıkladı! Daha kötüsü geliyor

Konut piyasasının gözü 15 Eylül'de! Fiyatlarda nominal düşüş bekleniyor!

Geri Dön