Genel

Kiracılar hangi masrafları kiradan düşebilir? 5 yıl sonra kiracı çıkarılabilir mi?

Kiracılar, kiraladıkları konutla ilgili birtakım sorunlar yaşayabilir. En çok kafa karıştıranda hangi masrafların kiradan düşürülebileceğidir. İşte bu konuda merak edilenler!Bu yüzden de kiracı, sözleşmeye uygun kullanmışsa evi boyatmak zorunda değildir

EVDEN ÇIKAN KİRACI EVİ BOYATMAK ZORUNDA MIDIR?

Kiracı, taşınmazı sözleşmeye uygun şekilde kullanmasına rağmen normal kullanımdan dolayı bozulmalar meydana gelmiş ise bundan sorumlu tutulamaz. Bu yüzden de kiracı, sözleşmeye uygun kullanmışsa evi boyatmak zorunda değildir.

Peki “Kiracılar hangi masrafları kiradan düşebilir? 5 yıl sonra kiracı çıkarılabilir mi?” İşte bu ve benzeri soruların merak edilen yanıtları…

BİR KİRACI EN AZ KAÇ YIL OTURABİLİR?

10 yıllık sürenin bitiminde ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye edebilir. Bundan dolayı ev malikinin sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istenildiği bildirmelidir.

KİRACILAR HANGİ MASRAFLARI KİRADAN DÜŞEBİLİR?

Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamalıdır. Kira kontratında aksi bir durum belirtilmediği sürece su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.

EV SAHİBİ AİLEM OTURACAK DİYE KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Ev sahibinin eve ihtiyacının olması, kiracının mülkte on yıldır ikamet etmesi, ev sahibinin tadilat yapmak istemesi, kiracının kira ödemesinde bulunmaması, ev sahibinin değişmesi gibi haklı nedenleri olduğu durumda kiracıyı çıkarmak adına ihtarname çekilebilir. Mülk sahibinin bu eve ya da iş yerine gerçekten ihtiyacı bulunuyor ise kiracıyı çıkarma hakkı bulunmaktadır.

5 YIL SONRA KİRACI ÇIKARILABİLİR Mİ?

Kiraya veren yani ev sahibi, sözleşme süresinin bitimine dayanıp, sözleşmeyi sona erdirme hakkına sahip değildir. Ama on yıllık uzama süresinin bitiminde mülk sahibinin, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmalıdır. Bu koşulla, herhangi bir sebep göstermeksizin kira sözleşmesine son verebilir.

KİRA KONTRATINDA ARTIŞ ORANI YAZMIYORSA NE OLUR?

Yargıtay'ın bir dava sonucunda aldığı yeni emsal karar ışığında ise kira sözleşmesinde zammın hangi koşullar ile yapılacağı açık bir şekilde yazmıyorsa ev sahibi ÜFE oranında zam yapsa bile kiracı bunu kabul etmeyebilecek. Zamlı kira ödemeyen kiracı, bu durumda tahliye de edilemeyecek.