Kent Haberleri

Kiracılar risk tespiti isteyebilir mi? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Hemen tek tek açıklanan bu detaylara bakın!

Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerden sonra binlerce kişi ‘Binam ne kadar güvenli?’ sorusunun yanıtını merak ediyor. Peki kiracılar risk tespiti isteyebilir mi? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...Bu sebeple de son iki haftada birçok şehirde risk tespit talepleri ciddi ölçüde arttı

Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerden sonra binlerce kişi ‘Binam ne kadar güvenli?’ sorusunun yanıtını merak ediyor. Bu sebeple de son iki haftada birçok şehirde risk tespit talepleri ciddi ölçüde arttı. Fakat tespit kurumlarına yalnızca mülk sahiplerinin başvuru hakkı olması kiracıları tedirgin ediyor.

Peki kiracılar risk tespiti isteyebilir mi? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, birçok kiracı bugünlerde ev sahipleri ile tespit konusunda bazı anlaşmazlıklar yaşıyor. Tespit sonrasında riskli çıkan binaların boşaltılması gerektiğini bilen kimi mülk sahipleri, kira gelirini kaybetmemek için risk tespiti konusuna mesafeli duruyor. Kiracılara da ‘Beğenmiyorsan başka ev bul’ cevabını veriyor. Fakat konunun uzmanları kiracılar için de bir seçenek olduğunu söylüyor. 

ŞİKAYET EDECEKLER

Yaptığı açıklamada kiracıların doğrudan başvuru yapamasa da Risk Tespiti isteme hakkı olduğunu kaydeden Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, yapılacakları da peş peşe sıraladı.

Kiracıların dönüşüm yasasının uygulama yönetmeliğine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuru yaparak, binanın güçsüz olduğunu ve maliklerin harekete geçmediğini bildirebileceğini söyleyen Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, "Böylesi bir durumda bakanlık, apartman maliklerine yazı yazar ve ‘30 gün içerisinde karot aldırın, yoksa ben yapar masrafı sizden tahsil ederim’ der." dedi.

Açıklamasında böylelikle binada risk tespit sürecinin bir kiracının ilk adımı ile başlayacağını söyleyen Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, binanın riskli çıkması halinde kiracının da evi tahliye edeceğini de belirtti.

Kiracı hakları ile ilgili de bazı bilgiler veren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, ev yıkılıp yeniden yapıldıktan sonra ev sahibinin önce eski kiracısını davet etmek zorunda olduğunu söyledi. Açıklamasında fakat burada eski değil yeni kira bedeli ile oturum sağlanacağını söyleyen Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, "Eğer konut sahibi eski kiracıya sormadan yeni bir kiralama yaparsa da son ödenen kira üzerinden bir senelik bedeli ve taşınma giderini ödemek durumunda kalır.” dedi.

VELİLERİN DE HAKKI VAR

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, son dönemlerde birçok velinin de okulların deprem güvenliği konusunda endişeli olduğunu dile getiren avukat Ali Güvenç Kiraz, kiracılarda olduğu gibi velilerin de il müdürlüklerine şikâyetle süreci başlatabileceğini kaydetti.

AFAD depremzedeler için nakdi yardım ve hak sahipliği gibi soruları yanıtladı! İşte tüm merak edilen soruların yanıtları

Kira yardımında detaylar açıklandı! 60 bin liraya kadar destek

Deprem veya herhangi bir doğal afette hayat kurtaran mobil uygulamalar! Herkesin cebinde olmalı, üstelik ücretsiz!