22 / 12 / 2024

Kiracılar soruyor! Yüzde 25'ten fazla yapılan zam ev sahibinden geri alınabilir mi?

Kiracılar soruyor! Yüzde 25'ten fazla yapılan zam ev sahibinden geri alınabilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yüzde 25 kira zammı büyük tartışmalara neden oluyor. Kiracılar ev sahiplerinin yüzde 25'ten fazla yapılan kira zamlarının geri alınıp alınamayacağını merak ediyor. İşte detaylar...



Kiracı ve ev sahipleri arasında büyük gerginliğe sebep olan yüzde 25 kira zammı uygulamasında merak edilen ayrıntılar ortaya çıktı. Kiracıların çoğun ev sahiplerinin yüzde 25'ten fazla zam yapmaları büyük tepki gösteriyor. Peki yüzde 25'ten fazla yapılan zam wv sahibinden geri alınabilir mi?

Kiracılar soruyor! Yüzde 25 ten fazla yapılan zam ev sahibinden geri alınabilir mi?

KİRALARDA YÜZDE 25 SINIRI!

Türkiye’de konut kiralarında yüzde 25 zam sınırı uygulanmaya devam ediyor. 2 yıldır yapılan bu uygulama ile ev sahipleri yüzde 25’ten fazla zam yapamıyor. Bu uygulama eğer yeniden uzatılmazsa 1 Temmuz 2024 tarihinde sonlanacak. Kiracılar ise çeşitli gerekçelerle ev sahiplerinin yüzde 25’ten fazla zam taleplerine boyun eğmek zorunda kalıyor. Şimdi ise bu fazladan ödedikleri kira zammını ev sahiplerinden geri alıp alamayacaklarına dair yasal yolları araştırıyor.

Kiracılar soruyor! Yüzde 25 ten fazla yapılan zam ev sahibinden geri alınabilir mi?

YÜZDE 25'TEN FAZLA YAPILAN KİRA ZAMMI GERİ ALINABİLİR Mİ?

Yüzde 25 kira zammı sınırı oldukça net bir kanun olarak ülke genelinde uygulanmaya devam ediyor. Bunda tarafların inisiyatif almaları söz konusu dahi yapılamıyor. Kanun emredici bir yasak getirmiş ve hem ev sahibi hem de kiracı bu yasağa uymak zorunda. Burada her iki tarafın da tercih hakkı bulunmamakta. Haliyle yasa konut kirasında fazla zammı geçersiz olarak kabul etmekte.

Uşakgündem'de yer alan habere göre; yasalara göre kanunun açık bir şekilde yasaklamış olduğu bir borcu ödemeye gerek yoktur. Bu borç yasaya aykırıysa ve ödenmişse de iade olarak alınabilir. Ev sahibi ile kiracı anlaşsa dahi yasanın koyduğu amir hüküm geçersiz hale getirilemez. Buna dair tüm anlaşmalar da hükümsüz olacaktır. Protokoller ve kabuller de yasal olarak böyle değerlendirilir.

Fazla kira ödemesi yapmış olan kiracıların ev sahiplerinden bu fazla ödenen tutarları nasıl iade alacaklarıyla ilgili detaylar açıklandı. Kiracılar kira sözleşmesi devam ederken veya kira sözleşmesi sona erdiğinde bir yıl içerisinde bu parayı talep edebilirler. Bunun için de sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre iade davası açılması gerekmekte. Lakin arabulucu aşaması geçilmeden dava açılamayacağı için kiracıların önce arabulucuya başvurmaları gerekiyor. 

Kiracılar dikkat! Kirasını elden verenler yandı! Ev sahibinden kiracısına 60 bin liralık darbe!

Geri Dön