Kent Haberleri

Kiracılar tahliye kararına nasıl itiraz edebilir? Kiracı tahliye kararını temyiz edebilir mi?

Ev sahibi ve kiracılar arasında sık sık tahliye davaları gündeme geliyor. Peki kiracılar tahliye kararına nasıl itiraz edebilir? Kiracı tahliye kararını temyiz edebilir mi? Kiracının tahliye kararına itiraz etmesi durumunda ev sahibinin nelerle karşılaşacağı da merak ediliyor

'Kiracı tahliye kararının temyiz ederse ne olur?' sorusunun yanıtı sık sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Kiracının tahliye kararına itiraz etmesi durumunda ev sahibinin nelerle karşılaşacağı da merak ediliyor. 

Ev sahibi ve kiracılar arasında tahliye kararı için açılan davalar, oldukça çekişmeli geçer. 

Tahliye davası, kiracıdan ya da kiraya verenden kaynaklanan nedenlerle, ev sahibi tarafından açılabilen davalardan biri. Bu davalar kapsamında, kiracıların aleyhine alınmış tahliye kararına itiraz etme hakkı bulunuyor. 

Kiracılar tahliye kararına nasıl itiraz edebilir? Kiracı tahliye kararını temyiz edebilir mi? Ev sahibi ve kiracılar dikkat! 

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, Kiracı tahliye davaları Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülüyor ve Sulh Hukuk mahkemelerinden verilen tahliye kararlarının temyiz edilmesi mümkün olmuyor. 

Kiracılar tahliye kararına karşı Bölge Adliye Mahkemelerine istinaf başvurusu yapabiliyor. 

Temyiz ile istinaf kavramları halk arasında hukuki terim olarak sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılabiliyor. Ancak bunlar farkı hukuki kanun yolları. Bu kapsamda, Kiracı tahliye davalarında verilen kararlar için istinaf başvurusu yapılabilir fakat temyiz başvurusu yapılamaz. 

Kiracının istinaf yoluna başvurması tek başına tahliye kararının icrasını durdurmuyor. Tahliye kararının icrasının durdurulabilmesi için, istinaf başvurusuna ek olarak icranın geri bırakılması kararının da alınması gerekiyor. 

Kiracının ilk derece Sulh Hukuk Mahkemesinin vermiş olduğu tahliye kararı sonucunda üst derece mahkemesine istinaf başvurusu yapması durumunda tahliye kararının uygulanmasının devam edip etmeyeceği sorunu oluşur, uygulamada bu soruna çözüm olarak icranın geri bırakılması kullanılır. 

Tahliyenin icrasının durdurulabilmesi için mahkemeden icranın geri bırakılması kararı ile beraber bir tutar bedelin teminat olarak icra müdürlüğüne ödenmesi gerekiyor. Bu rakam, kanunen belirlenmiş olmamakla beraber eski tarihli bir içtihadı birleştirme kararı ile 3 aylık kira bedeli şeklinde hesaplanıyor. 

Günümüzde icranın geri bırakılması için başvurulan tahliye dosyaları için geçerli teminat tutarı 3 aylık kira rakamı oluyor. 

Kiracılar tahliye kararına nasıl itiraz edebilir? Kiracı tahliye kararını temyiz edebilir mi? Ev sahibi ve kiracılar dikkat! 

Örneğin kira bedeli aylık 1.000 lira şeklinde varsayılırsa, mahkemenin tahliye kararı vermesinin üzerine kiracı istinaf yoluna başvuru yapıp, ayrıca mahkemeden talepte edilerek icranın geri bırakılması kararı alınabiliyor. Bunun için kiracının öncelikle icra müdürlüğüne mahkemeden aldığı bir derkenarı sunmasının gerekli olduğu belirtiliyor. Bunun üzerine müdürlük icra müdürlüğü veznesine teminatın ödenmesi ve mahkemeden icranın geri bırakılması kararı alınması için kiracıya süre tanıyor. 

Tüm bu işlemleri yerine getiren kiracı örneğe göre 3 kira bedeli olan 3 bin lirayı mahkeme veznesine depo etmek suretiyle tahliye kararının uygulanmasının durdurulmasına imkan oluşturabilir. Bu durumda kiracı tahliye kararının hukuka aykırı olduğu düşüncesinde ise 3 aylık kira rakamını icra müdürlüğü veznesine ödemek şartıyla, tahliye kararının uygulanmasını, üst derece mahkemesinin konuyla ilgili kararını kesin olarak vereceği tarihe kadar erteletebilme hakkına da sahip oluyor. 

Kiracılar tahliye kararına itirazda bulunursa ne olur? 

Tahliye kararları ilamlı icraya konu ediliyor ve kural olarak ilamlı icra kararlarına itiraz edilemiyor. İlamlı icra kararlarında gerekli prosedür tamamlandıktan sonra icranın geri bırakılması kararı alınabiliyor.

Kiracının ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu karar sonucunda tahliye edilmesi gerektiği  halinde üst derece mahkemesine başvuru yaparsa, tahliye kararının uygulanmasının devam edip etmeyeceği durumunun belirlenmesi gerekir. 

Bu durumda kiracı tahliye kararının hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsa, mahkeme tarafından belirlenen tutarı icra müdürlüğü veznesine yatırmak suretiyle tahliye kararının uygulanmasını, üst derece mahkemesinin konuyla ilgili kararını kesin şekilde belirteceği kadar erteletebilme hakkına sahip. 

Özetle, kiracının ilk derece mahkemesinin almış olduğu tahliye kararını istinaf etmesi tek başına tahliye kararının uygulanmasını durdurmayı re'sen sağlayamıyor. Bunun için kiracının ayrıca talepte bulunması ve de belirlenen rakamı icra müdürlüğü veznesine ödemesi gerekiyor. Bu durum da icranın geri bırakılması şeklinde ifade ediliyor. 

Dikili Belediyesi 7 arsa ve arazi satacak! Yazlık bölgede arsa ve arazi arayanlara büyük fırsatı!

4 kg Peros deterjan 59 TL'ye, 24'lü tuvalet kağıdı 99 TL'ye, 2'li labne peynir 39 TL'ye çakıldı!

Emlak vergisi değeri nasıl belirleniyor? Deniz manzaralı ev ile manzarasız ev aynı rakamı mı ödüyor?