Genel

Kiracılar tedirgin! Mülk sahibinin 30 gün hakkı var! Kiracılar için umut ışığını uzmanlar yaktı!

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremden sonra her şehirde insanlar kendi yaşadığı binanın ne kadar güvenli olduğunu sorgulamaya başladı. Binanın riskli olup olmadığını mülk sahipleri kontrol ettirebilir. Kiracılar ise tedirgin! İşte detaylar!Bu yüzden de son iki haftada birçok ilde risk tespit taleplerin ciddi bir artış oldu

Deprem felaketinin ardından binlerce kişi ‘Oturduğum bina ne kadar güvenli?’ sorusunun yanıtını arıyor. Bu yüzden de son iki haftada birçok ilde risk tespit taleplerin ciddi bir artış oldu. Ancak tespit için kiracıların canını sıkan bazı hususlar var.

İşte ayrıntılar…

Milyonlarca kiracı bugünlerde ev sahipleri ile tespit konusunda anlaşmazlıklar yaşıyor. Tespitin ardından riskli çıkan binaların boşaltılması gerektiğini bilinen bir gerçek ancak bunu bilen kimi mülk sahipleri, kira gelirini kaybetmemek adına konuya mesafeli durmayı tercih ediyor. Kiracılara da ‘Beğenmiyorsan başka ev bul’ yanıtı ile karşı karşıya kalıyor. Ancak konunun uzmanları kiracılar için de bir umut ışığının olduğuna dikkat çekiyor. İşte o detaylar…

ŞİKÂYET EDECEKLER

Bu konuya dair Hürriyet'te yer alan habere göre; kiracıların doğrudan başvuru yapamasa bile Risk Tespiti isteme hakkı olduğunu ifade eden Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, yapılacakları şu şekilde anlattı;

“Kiracılar dönüşüm yasasının uygulama yönetmeliğine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvurarak, binanın güçsüz olduğunu ve mülkün sahiplerinin harekete geçmediğini bildirebilirler. Bu durumda bakanlık, apartman maliklerine yazı yazar ve ‘30 gün içerisinde karot aldırın, yoksa ben yapar masrafı sizden tahsil ederim’ şeklinde cevap verir. Bu şekilde binada risk tespit süreci bir kiracının ilk adımı ile başlar.” Binanın riskli çıkması halinde kiracının da evi tahliye edeceğini hatırlatan Kiraz, sonrasındaki Kiracı hakları için şu bilgileri verdi.

VELİLERİN DE HAKKI VAR

Son dönemde birçok velinin de okulların Deprem güvenliği konusunda endişeli olduğunu belirten avukat Kiraz, kiracılarda olduğu gibi velilerin de il müdürlüklerine şikâyet ile süreci başlatabileceğini de sözlerine ekledi.

KİRA SÖZLEŞMESİ YAPMAMAK SUÇ MU?

Kira sözleşmeleri vatandaşların alacakları ve ödeyecekleri tutarları, bu mülkün kişilere ne kadar süre ile kiralandığını gösteren resmi bir belgedir. Bu nedenle bir mülkü kiralama esnasında sözleşme yapmamak her iki taraf içinde suç sayılmaktadır.

Açıklama geldi! Depremzede işçilerinin maaşı ne olacak? İşte detaylar!

Eski Bakan açıkladı! Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Memur ve emekliler merakta! İşte detaylar!