Ekonomi

Kiracılar tedirgin! Temmuz ayında son bulacak! Artık bu oranlar uygulanacak!

Ev kiralarında azami olarak belirlenen yüzde 25 artış sınırı uygulaması, 2 Temmuz 2023 tarihinde son bulacak. Peki ev kiraları ne olacak? İşte detaylar!

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, son aylara girilmekte olan azami yüzde 25 artış sınırı uygulaması ile ilgili olarak ev kiralarında birtakım açıklamalarda bulundu.

İşte konuya dair ayrıntılar…

Gayrimenkul Uzmanı, konut sahiplerinin kira artışını nasıl yapabileceklerine dair değindi. Yüzde 25 artış sınırı uygulaması, 2 Temmuz 2023 tarihinde son bulacak. Bu halde ev sahipleri yeni kira sözleşmelerinde kiraları nasıl belirleyeceklerini sorguluyor. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, ilgili açıklamalarda bulundu.

ÜLKE GENELİNDE YÜZDE 130 KİRA ZAM!

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, son aylarda azami olarak yüzde 25 artış sınırı uygulamasında karşılık bulunamadığını bildirdi. Asgari ücretin yüzde 100 artmasından dolayı kiracıların emsal artışları görerek yeni kira kontratlarını kabul ettiğini dile getiren Özelmacıklı, konut kiralarının eski düzene dönmesinin mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları azaltacağını söyledi. Ama kira artışlarında sıkıntı yaşanmasında da mülk sahibinin kiraya vermek için gayrimenkulü elinde tutmayacağını ve kiralık ev bulmanın da zorlaşacağını belirtti.

Mustafa Hakan Özelmacıklı, gayrimenkul sektöründe meydana gelen durum hakkında açıklamalar yaptı. Özelmacıklı, son verilere göre TÜFE'nin 12 aylık ortalamasının yüzde 70 seviyelerinde olduğunu söyleyerek, bu oranın mevcut kiralardan daha düşük olduğunu dile getirdi. Örneğin, Türkiye genelinde de konut kiralarında artış oranının yüzde 100'ün üstünde, İstanbul'da ise yüzde 130 seviyesinde olduğunu belirtti.

99 DEPREMİ ÖNCESİ BİNALARDA KİRALAR DÜŞÜŞE GEÇTİ!

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, piyasadaki bu durumun serbest piyasa ekonomisi açısından aykırı olduğunu belirtti ve bu tür argümanlara kısıtlamalar getirilmesinin piyasalarda farklı tedirginliklerin meydana geleceğini açıkladı. Kiraların TÜFE'nin son 12 aylık ortalamasına geri dönecek olmasının ve aynı zamanda yeni yasama döneminde arabuluculuk olması anlaşmazlıklarının sayısının azaltacağını söyledi.

Özelmacıklı, deprem öncesi yapılmış konutların yoğun bir halde satışa çıktığını ama müşteriler tarafından yeterli bir talep görmediğini ifade etti. Kiralık fiyatlarına bakıldığında, 1999 yılında meydana gelen depremin hemen öncesindeki binalarda kira fiyatlarının artık düşmeye başladığını, yeni daire fiyatlarında ise halihazırda artışlar olduğunu belirtti.