Kira

Kiracılar Temmuz paniğinde! Zam sınırı için sadece 3 ay kaldı!

Milyonlarca kişinin ortak sorunu hızla yükselen kiralar. Kiralık konut arayanlar bütçesine göre ev bulamazken, zam sınırı için de sadece 3 ay kaldı.Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, yeni ev arayanlar bütçelerine göre ev bulamıyor, kiracılar ise zam baskıları ile mücadele ediyor

Hızla yükselen kiralar milyonlarca kişinin de ortak sorunu haline geldi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, yeni ev arayanlar bütçelerine göre ev bulamıyor, kiracılar ise zam baskıları ile mücadele ediyor. 

Kira artışlarına yönelik olarak geçtiğimiz sene getirilmiş olan yasal düzenleme ise yaklaşık olarak 3 ay sonra sona erecek. O tarihten sonra kira artışlarının nasıl olacağı ise şu an için bilinmiyor.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, yaşanan bu sorun karşısında kiracıları korumak için geçen yaz önemli bir yasal düzenleme gerçekleştirildi ve kira artışına yüzde 25 zam sınırı getirildi. 1 sene süreli düzenleme yaklaşık olarak 3 ay sonra sona erecek. Bu süre yaklaştıkça vatandaşların aklındaki soru işaretleri de arttı. Peki hangi tarihten sonra sınırlama olmayacak, konut sahipleri bu tarihten sonra zam oranını ne şekilde belirleyecek, kiracıların hakları nedir? 


1- KİRALARA YÜZDE 25 ZAM SINIRI NE ZAMAN SONA ERECEK?

Kiralardaki fahiş artış sonrasında yasal düzenlemelere gidildi ve konutlarda kira artışına da sınırlama getirildi. Bu yasa ile “11 Haziran 2022 tarihi ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında (1 Temmuz da dahil) yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak” denilmişti. Bu yeni bir düzenleme olmazsa 1 Temmuz sonrası sınırlama sona ermiş olacak. 30 Haziran’da, 1 Temmuz’da sözleşmesi yenilenen kiracılar 2. kez zam sınırı uygulanmasından yararlanırken, 2 Temmuz tarihi ve sonrasında sözleşme yenileyenler kapsam dışı sayılmış olacak. Sadece bir gün farkla zam oranında büyük fark yaşanacak.  

2- 1 TEMMUZ TARİHİ SONRASI TÜM KİRACILARA ZAM YAPILACAK MI?

Paylaşılan detaylara göre, söz konusu düzenlemenin sona ermesi bu tarihte zam olacağı anlamı taşımıyor. Ev sahipleri kira artışını senede bir defa, sözleşme yenileme döneminde yapabilir.

3- YENİ DÖNEMDE KİRA ARTIŞLARI NASIL HESAPLANACAK? EV SAHİPLERİ İSTEDİĞİ ORANI BELİRLEYECEK Mİ?

Düzenleme öncesinde olduğu gibi, sonrasında da keyfi oran belirlenmesi yasal değil. 1 Temmuz tarihinden sonra, sınırlama öncesinde olduğu gibi Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay açıklanan ‘TÜFE 12 ay ortalaması’ dikkate alınacak. Mesela bir örnek vermek gerekirse, son açıklanan şubat ayı enflasyon verilerine göre bu oran yüzde 71.83 şeklinde gerçekleşti. Eğer bir kira zam sınırlaması olmasaydı, sözleşme yenilendiği zaman 3 bin TL'lik kira 5 bin 155 TL, 5 bin TL'lik kira 8 bin 591 TL olacaktı. Yüzde 25 zam sınırıyla 3 bin TL'lik kira 3 bin 750 TL, 5 bin TL'lik lira 6 bin 250 Türk Lirası şeklinde oldu.

4- GEÇMİŞ DÖNEM ZAM FARKI İSTENEBİLİR Mİ?

1 sene boyunca yüzde 25 zam sınırına uyan bir konut sahibi ‘uygulama bitti, geçen sene yapamadığım zammı şimdi istiyorum’ diyemez.

5- KONUT SAHİPLERİNİN SÖZLEŞME YENİLEME DÖNEMİNDE ‘EVİMDEN ÇIK’ DEME HAKKI VAR MI?

Konut sahipleri istediği an ‘evimden çık’ diyemez. Fakat kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacı varsa kiracının tahliyesini talep edebilir. Ayrıca İhtiyacım var dedikten sonra, konut bir başkasına 3 sene süreyle kiralayamaz. Eğer kiralarsa eski kiracıya tazminat ödemek durumunda kalır. 10 sene sözleşme uzama süresi dolan kiracı için herhangi bir gerekçe göstermeden tahliye talep edilebilir. 
Bunun dışında konutun satılması halinde, mülkü alan kişi eğer kendi yaşayacaksa kiracının tahliyesini isteyebilir. Böyle bir durumda ya 6 ay, ya da bir sonraki sözleşme dönemine kadar zaman tanınır. Tarafların anlaşamaması durumunda tahliye davaları ortalama olarak 2-2.5 yıl devam edebilir.

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

İstanbul'da kiraların en çok yükseldiği ilçeler belli oldu!

Kentsel dönüşüm kira yardımına 2023 zammı geldi! Tek tek açıklanan bu rakamları duyanlar inanamadı! Hemen bakın!