28 / 04 / 2024

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! Kira zammı sınırlaması ne zaman sona erecek?

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! Kira zammı sınırlaması ne zaman sona erecek?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan kira zammı tartışmaları sürekli devam ederken yüzde 25 kira zammı sınırlamasının ise devam edip etmeyeceği merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte merak edilen konular ve haberin detayları...



Türkiye’de yaklaşık 1,5 senedir ev sahiplerinin en çok şikayet ettikleri konu kira rakamlarına getirilen yüzde 25 kira zammı sınırlaması gündemi çok meşgul ediyor. Kiracılar için olumlu bir uygulama olan bu sınırlama ev sahipleri için ise zarar etmelerine neden olmakta. Buna göre, ev sahipleri yüzde 25 oranında zam yapabilirken bu ciddi bir sorun olmaya başladı. Enflasyondan daha az kira zammı yapan ev sahiplerinin gelirlerinin en az reel değeri yarı yarıya azaldığı kaydedildi.  Öte yandan, kira geliri ile geçinen ev sahipleri ise büyük zarar ediyorlar.

YAPILAN BU UYGULAMA SONA ERECEK Mİ?

Kira fiyatlarını dengelemek amacı ile konulan yüzde 25 kira zammı sınırlaması yaklaşık 1,5 yıldır kiracı ve ev sahipleri arasında uygulanmaya çalışılıyor. Ev sahipleri yeni kiracılara evi kiralarken bir sınırlama ile karşılaşmıyorlar. Fakat eski kiracının kira sözleşmesi yenilendiğinde en çok yüzde 25 oranında zam yapılabiliyor. Bu durum toplumsal huzuru da bozdu. Ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya geldi. Çok sayıda ev sahibi ve kiracı cinayeti işlendiği biliniyor. Bunun için de bundan sonraki uygulama merak edilmektedir.

Bu kapsamda, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 kira zammı uygulaması devam edecek. Enflasyonun düşmediği için ev sahiplerinin zararları devam ediyor. Kiracılar ise bu durumdan memnunlar. Uygulamanın sürüp sürmeyeceğine dair herhangi bir işaret gelmedi. Ancak enflasyonun yükselmeye devam etmesi bu konuda hükümetin elini kolunu bağlıyor.

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! Kira zammı sınırlaması ne zaman sona erecek?

ZAM SINIRLAMASI ENFLASYONU ETKİLEDİ

usakgundem.com'da yer alan habere göre; Kira fiyatlarında ise yüzde 25 zam sınırlaması uygulanması dolaylı olarak enflasyona karşı atılan bir adım oluyor. Kira maliyetleri artmadığı için enflasyon da kira kaynaklı olarak artmıyor. Eğer bu uygulama yapılmamış olsaydı şayet şu anda enflasyon çok daha yüksek yerlerde olacaktı. 

Yapılan değerlendirmelere göre Haziran 2024’te yeniden bir inceleme yapılacak. Eğer enflasyon dizginlenememişse kira zammı sınırlaması için yine süre uzatımı kararı alınacak. Enflasyon düşmeye başlamışsa o zaman bu uygulamadan vazgeçilebilir.

Kiraya zam yapacaklara flaş uyarı! Yüzde 25 zam sınırı 5 yıl üstünde geçerli değil mi? SON DAKİKA! 

Konut kiralamada yeni kriz: Bazı ev sahipleri yüzde 25 sınırını aşan uygulamayı devreye aldı!

Ev sahiplerine yüzde 25 ve üzeri kira zammı uygulamasını aralayan yöntem nedir?

Kiracı ve ev sahiplerinin en çok merak ettiği konu, yüzde 25 kira zammı sınırlaması ne zaman kaldırılacak?


Geri Dön