Emlak Terimleri

Kiracılara ara zam yapılabilir mi?

Kiralık ev fiyatlarında yaşanan artışın ardından kimi ev sahipleri kiracılarına ara zam yapmak istiyor. Peki, kiracılara ara zam yapılabilir mi? Taşınmazını kiraya veren kimi mal sahipleri bölgenin altında kira elde ediyorsa, ara zam talebinde bulunabiliyor

Kiracılara ara zam yapılıp yapılamayacağı, milyonlarca mal sahibi ile kiracı tarafından merak ediliyor. Taşınmazını kiraya veren kimi mal sahipleri bölgenin altında kira elde ediyorsa, ara zam talebinde bulunabiliyor. 

Ancak kiracılar da ödedikleri bedelin bir anda yükselmesini istemiyor. Hal böyle olunca her iki taraf da mağduriyet yaşıyor. Kiracılar yüksek kira bedeli ödemek istemezken, ev sahipleri de daha fazla gelir elde etmek istiyor.

Uzmanlar her iki tarafın da bazı hak ve sorumlulukları olduğunu belirtiyor. Kira zam konusunda kanun kiracıyı koruyor. Borçlar Kanunu kapsamında belirtilen sınırlar dahilinde kiraya zam yapılabiliyor. 

Peki, kiracılara ara zam yapılabilir mi? Kiraya ne kadar zam yapılabilir? İşte yanıtı...

KİRAYA NE KADAR ZAM YAPILABİLİR?

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.

KİRACILARA ARA ZAM YAPILABİLİR Mİ?

Kiracılara yasal olarak ara zam yapılamıyor. Mal sahibinin senede bir kere zam yapma hakkı bulunuyor. Ev ya da işyerini kiraya veren mal sahipleri, ancak TÜFE'nin 12 ay ortalaması kadar zam yapma hakkına sahip oluyor.

Ancak, 5 yıldan uzun süredir aynı gayrimenkulde ikamet edenler ve kira bedeli bölge ortalamasının altında kalanlar kira tespit davası ile karşı karşıya kalabiliyor.

Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.
 

Kiracıyım evden çıkmak istemiyorum, ne yapabilirim?

Aldığım evden kiracı hemen nasıl çıkar?

Ev sahibi aidat öder mi?